RECENSIE

The Cabin in the Woods(2011)

THE CABIN IN THE WOODS werd al opgenomen in 2009, maar lag o.a. door financi毛le problemen van filmmaatschappij MGM drie jaar lang stof te vergaren. In dat soort gevallen is het altijd maar de vraag of de betreffende film ooit nog het daglicht zal zien. Gelukkig is dat met THE CABIN IN THE WOODS wel het geval.

THE CABIN IN THE WOODS beslaat twee werelden. In de bovengrondse wereld viert een groep jongeren vakantie in een hutje in een afgelegen bos. De samenstelling van het groepje is opzettelijk clich茅matig: de maagd Dana (Kristen Connolly), de atleet Curt (Chris Hemsworth), de slet Jules (Anna Hutchison), de studiebol Holden (Jesse Williams) en de maffe stoner Marty (Fran Kranz). Elke horrorfan weet dat d谩t niet lang goed kan gaan, zeker als een met zwaar accent sprekende local opduikt om de jongeren op onvriendelijke toon en met onheilspellende bewoordingen de weg te wijzen.

De andere wereld is de ondergrondse. Twee kantoorklerken (Richard Jenkins en Bradley Whitford) in een soort ondergronds laboratorium, dat niet zou misstaan als uitvalsbasis van een James Bond-schurk, bestuderen de bovengrondse gebeurtenissen minutieus en blijken die zelfs aan te sturen…. Hiermee geven we overigens niets weg, want dit is al vanaf de openingssc猫ne duidelijk en ook de trailer maakt geen geheim van het bestaan van deze twee werelden.

THE CABIN IN THE WOODS is een project van Joss Whedon en Drew Goddard. Genreliefhebbers weten dan genoeg. Whedon bracht ons series als Buffy the Vampire Slayer, Angel en Firefly en regisseerde de aankomende superhelden-blockbuster THE AVENGERS. Goddard maakte naam als schrijver van onder andere Buffy, Angel, Lost en CLOVERFIELD. THE CABIN IN THE WOODS is zijn regiedebuut. Whedon en Goddard zijn succesvol door inventief te zijn, en in THE CABIN IN THE WOODS zijn ze dit in de overtreffende trap.

THE CABIN IN THE WOODS is een feest der herkenning voor horrorliefhebbers. Referenties aan genreklassiekers zijn niet van de lucht; zo is de vette knipoog naar THE EVIL DEAD allesbehalve subtiel. Eigenlijk voelt de hele film als een in bloed gedrenkte liefdesbrief aan de horrorfilm, d贸贸r fans en v贸贸r fans. Het bloed en het plezier spatten in evenredige hoeveelheden van het scherm. Goddard en Whedon spelen uitgebreid met horrorclich茅s en maken er lol mee, maar doen dat zonder af te dalen tot de melige onderbroekenlol van bijvoorbeeld SCARY MOVIE. THE CABIN IN THE WOODS is juist oprecht grappig.

Maar niet alleen de humor, ook de horror is prominent aanwezig. Er is spanning, er zijn geslaagde schrikmomenten en er zijn creepy monsters. En dan is zijn we nog niet eens bij de derde akte aanbeland. Over deze waanzinnige finale uitwijden zonder spoilers gaat niet, maar de honderdduizenden liters bloed die men naar verluidt heeft gebruikt, zijn een indicatie van wat je te wachten staat.

THE CABIN IN THE WOODS mag dan een relatief kleine film zijn tussen al het blockbustergeweld van 2012, waaronder Whedons eigen THE AVENGERS, het is ongetwijfeld nu al een van de leukste genrefilms van het jaar: slim, grappig en opwindend.

Copyright Lieuwe van Albada. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 18 april 2012.

© Lieuwe van Albada
19 april 2012
 • Titel
  The Cabin in the Woods
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Drew Goddard
 • Scenario
  Joss Whedon, Drew Goddard
 • Cast
  Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison
 • Taal
  English, Japanese
 • Land
  Canada, United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat n贸g veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.