RECENSIE
Bioscoop

The 9th Life of Louis Drax(2016)

De zevende film van de Franse regisseur Alexandre Aja is, om maar eens een fraaie  uitdrukking uit zijn geboorteland te gebruiken, een ‘drôle de zébre’. Dat mag je weliswaar niet vertalen als ‘drol’ en ‘zeperd’, maar heel ver zit je er dan niet naast.

THE 9TH LIFE OF LOUIS DRAX, gebaseerd op het gelijknamige boek van Liz Jensen, begint met een veelbelovend eerste kwartier. Aiden Longworth is een opvallend kindacteur met grote ogen en speelt Drax, de negenjarige  ‘Amazing Accident Boy’. Hij kwam ter wereld met een keizersnede, werd vele malen geëlektrocuteerd en vele malen gediagnosticeerd met iedere denkbare dodelijke infectieziekte. Acht levens heeft hij al versleten, wanneer hij tijdens een gezellige picknick met zijn ouders plots van een metershoge klif in zee valt.  Het kind belandt in een diepe coma, die wordt bevolkt door herinneringen en een olieachtig monster met een griezelige diepe stem. Wat is er gebeurd? Wat is er aan de hand?

Alexander Aja, die eerder HAUTE TENSION, THE HILLS HAVE EYES, PIRANHA 3D en HORNS regisseerde en het scenario van MANIAC schreef, wijkt met THE 9TH LIFE OF LOUIS DRAX af van het horrorgenre dat hem bekend maakte. Dat lijkt aanvankelijk een goede zet: de openingsscènes zijn humoristisch, de beelden zijn vaak oogstrelend en het geheel voelt veelbelovend als een kinderfilm die net iets raarder en brutaler durft te zijn. Louis’ herinneringen aan de gesprekken met zijn jeugdpsychiater ‘Fat’ Perez (Oliver Platt) zijn bovendien geestig. Het plezier blijkt helaas niet van lange duur. Kleine brutale Louis heeft gewoon gelijk wanneer hij zich halverwege beklaagd over “All this stupid blah-blah, right next to my ear.”

Hoofdschuldig is Dr. Allan Pascal (Jamie Dornan uit FIFTY SHADES OF GREY), een arts die zogenaamd gespecialiseerd is in kindercoma maar nooit enige medische handeling lijkt te verrichten. Zijn methode schijnt er vooral uit te bestaan voortdurend in een engelachtig witte schittering aan het bed te verschijnen. Hij blijft geloven in het praten tegen de comateuze jongen. Buiten de ziekenhuiszaal laat hij zich het hoofd op hol brengen door de knappe  moeder van het joch (Sarah Gadon). Nog meer gesprekken met Fat Perez en zijn van elkaar gescheiden moeder en vader (Aaron Paul) moeten langzaam maar zeker onthullen hoe en waarom Louis van die klif gevallen is. Ze verraden vooral dat het nog niet meevalt familiedrama te schrijven zonder soapdialogen. Ik heb het boek nooit gelezen maar wat Aja in een interview een ‘Hitchcockian mystery’ noemde, is behoorlijk doorzichtig.

THE 9TH LIFE OF LOUIS DRAX is vooral een ontzettend wisselvallige film. Terwijl Dornan speelt alsof hij nog steeds in FIFTY SHADES OF GREY zit en Oliver Platt er een gezellige televisie sit-com van maakt, wisselt Aja tenenkrommend sentimentalisme af met af en toe een horrorscène. Het is nu al weer meer dan twee jaar geleden dat de regisseur in het openbaar sprak over het maken van een televisieserie gebaseerd op SCANNERS: misschien is nu het moment om te erkennen dat hij toch beter is in het soort mind games met ontploffende hoofden.

Distributie: eOne. Release NL: 3 november, BE: 21 september 2016. Copyright: Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 2 november 2016.

1 november 2016
 • Titel
  The 9th Life of Louis Drax
 • Lengte
  108 minuten
 • Regie
  Alexandre Aja
 • Scenario
  Liz Jensen, Max Minghella
 • Cast
  Jamie Dornan, Aiden Longworth, Sarah Gadon
 • Taal
  English
 • Land
  Canada
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.