RECENSIE
DVD

The 7th Voyage of Sinbad(1958)

Gezamenlijke recensie van van de dvd-releases van JASON AND THE ARGONAUTS en THE 7TH VOYAGE OF SINBAD.

Films
Na zich in de jaren ’50 als vakman te hebben geprofileerd door met een gering budget sensationele monsters en ufo’s te vervaardigen voor films als IT CAME FROM BENEATH THE SEA, THE BEAST FROM 20.000 FATHOMS en EARTH VS. THE FLYING SAUCERS, begon special effects-technicus Ray Harryhausen in 1957 met producent Schneer aan een reeks films waarvoor Harryhausens ontwerpen en ideeen als uitgangspunt golden.

De serie begon met THE 7TH VOYAGE OF SINBAD, tevens de eerste van drie Sinbad-films. De scenario’s van deze avontuurlijke fantasyfilms werkten van het ene stop-motion effect naar het andere toe, en de vaak harkerige hoofdrolspelers werden door Harryhausens cyclopen, reuzen, draken en andere mythische wezens zonder pardon van het scherm gespeeld. Grandioos amusement en mooier dan het meeste hedendaagse CGI-geweld.

Beeld & Geluid
De bonte kleurenschakeringen die de kostuums, decors en exotische lokaties op het scherm veroorzaken komen mooi en helder over, zonder te gaan ‘lopen’. Op een handvol doffe beelden en wat incidentele krasjes na zijn de gebruikte prints beter dan je van films van 37 en 42 jaar oud kunt verwachten. Het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 is behouden. Geluid is mono.

Extra’s
Als een heuse goochelaar was Harryhausen zeer terughoudend met het prijsgeven van zijn geheimen. De bijna een uur durende documentaire The Ray Harryhausen Chronicles, die op beide schijven staat, geeft met interviews, filmfragmenten en off-screen commentaar een zorgvuldig beeld van Harryhausens carriere, maar geen onthullende blik in zijn workshop of heldere uitleg over zijn Dynamation-techniek. De uit de jaren ’50 stammende korte ‘showreel’ over Dynamation, die op de schijf van 7TH VOYAGE OF SINBAD staat, biedt ook weinig verheldering, maar maakt het geheel met de bioscooptrailer wel mooi compleet. Bovendien bevat de schijf een minidocumentaire van 12 minuten over de film, met korte interviews met hoofdrolspeler Mathews, producent Schneer en Harryhausen zelf.

De dvd van JASON AND THE ARGONAUTS biedt naast The Ray Harryhausen Chronicles een trailer en een 12 minuten durend interview van John Landis met Harryhausen naar aanleiding van JASON AND THE ARGONAUTS. Genoemd vraaggesprek komt merkwaardig genoeg ook voor op THE 7TH VOYAGE OF SINBAD.

SN-Koopadvies
De waardevolle extra’s maken deze schijven interessant voor de liefhebber van nostalgie opwekkende rolprenten. De dvd-releases van THE GOLDEN VOYAGE OF SINBAD (1974) en SINBAD AND THE EYE OF THE TIGER (1977) staan in de VS gepland voor 11 juli en zijn samen met THE 7TH VOYAGE als pakket te koop voor ongeveer 55 dollar. Een Nederlandse release van de overige twee Sinbad-films zit er voorlopig niet in, maar volgt wellicht in de loop van 2001. Het is te hopen dat Harryhausens oude monsterfilms ooit een zelfde fraaie behandeling op dvd krijgen.

Copyright 2000 Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #45, mei/juni 2000.

© Roel Haanen
1 mei 2000
 • Titel
  The 7th Voyage of Sinbad
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Nathan Juran
 • Scenario
  Ken Kolb, Ray Harryhausen
 • Cast
  Kerwin Mathews, Kathryn Grant, Richard Eyer
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Hong Kong, India, Czechoslovakia
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.