RECENSIE
VHS

Syngenor(1990)

‘People have lost the art of doing a real nice, cheap, rubber monster suit’ klaagde sfx-man Mark Williams in het blad Fangoria. Hij mag zichzelf echter meester noemen op dit gebied, met de nadruk op ‘cheap’ en ‘rubber’, getuige zijn creaties voor SYNGENOR.

Williams, wiens meesterwerk bestaat uit de nagels die Jeff Goldblum zichzelf uittrekt in THE FLY, maakte de monsters van deze Z-film volkomen ongeloofwaardig en oneng, maar mocht zich wel uitleven in de gore-afdeling, met name in de scène waarin het hoofd van schurk David Gale tot pulp gedrukt wordt door een mutant. ‘I wanted the blood to fly so I packed the head with about a gallon of pure double-strength red food color in a large plastic bag. The monster squeezed and the blood flew… and flew… and flew! It shot out like a firehose and drenched the entire crew, camera included. And I got out without a drop hitting me. Heh, heh.’

Het echte monster in SYNGENOR is David Gale in de rol van de corrupte wapenindustrieel Carter Brown. Brown heeft een ultra-geheime moordmachine, de SYNthetic GENetic ORganism, laten ontwikkelen, perfect inzetbaar in woestijnoorlogen in het Midden-Oosten, want onafhankelijk van water. De plot wil dat dit maar ten dele waar is: water blijkt het enige middel tegen de monsters wanneer deze onvermijdelijk op hol slaan. Gale is hier minstens zo wanstaltig als in zijn beroemde rol als levend hoofd in RE-ANIMATOR en refereert misschien wel aan die film door zichzelf voortdurend te injecteren met een felgroene drug (rechtstreeks in de halsslagader, ouch!). Voor de waardeloze acteerprestaties van alle aanwezigen krijgt eigenlijk alleen Charles Lucia zijn waar verdiende loon, door met behulp van het Death Rattle super-laserkanon, een ander fijn produkt van Browns firma, gereduceerd te worden tot een wolk bloeddamp. Te samen met de transparante plot, de claustrofobische eenheid van plaats (EEN set) en de monsters in baggy trousers, hoort de cast van SYNGENOR thuis… in the gutbucket!

Copyright Gorehound. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #0, maart 1992.

© Gorehound
1 maart 1992
 • Titel
  Syngenor
 • Lengte
  98 minuten
 • Regie
  George Elanjian Jr.
 • Scenario
  Michael Carmody, Brent V. Friedman
 • Cast
  Starr Andreeff, Mitchell Laurance, David Gale
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.