RECENSIE
DVD/BLU-RAY/VOD

Synchronic(2019)

DVD/BLU-RAY/Twee ambulancebroeders worden geconfronteerd met een reeks bevreemdende ongevallen, veroorzaakt door een mysterieuze partydrug. Een van hen ontdekt dat deze je terug laat gaan in de tijd, met het risico dat je komt vast te zitten en nooit meer uit het verleden kunt ontsnappen.

De twee parademici zijn Dennis (Jamie Dornan) en Steve (Anthony Mackie), die behalve collega’s ook hechte vrienden zijn. Steve is gediagnosticeerd met een hersentumor, waarbij geen operatie nog soelaas kan bieden. Hij vertelt het niet aan Dennis, die het al moeilijk genoeg heeft met zichzelf. Dennis heeft namelijk een niet geheel gelukkig huwelijk en de voornaamste reden dat hij en zijn vrouw Tara (Katie Aselton) nog samen zijn, is het feit dat ze samen een dochter hebben, de 18-jarige Brianna (Alexia Ioannedis). Zij staat echter op het punt om het ouderlijk huis te verlaten, waardoor het cement van het huwelijk zal verdwijnen.

Dodelijke drugs zijn geen zeldzaamheid in de werkzaamheden van Dennis en Steve, maar de drug Synchronic is fataal op manieren die hoogst ongebruikelijk zijn. Een gebruiker is doodgestoken met een zwaard, een ander gebeten door een slang en weer een ander slachtoffer is van een lichtschacht gesprongen. Het duo probeert weg te blijven van het onderzoeken van de drug en vooral op hun eigen taak te focussen, namelijk het helpen van de slachtoffers.

Laat op de avond stuiten Dennis en Steve op twee studenten. De een dood, de ander volledig onder invloed. Als ze laatstgenoemde vragen of nog iemand anders hulp nodig heeft, luidt het antwoord: ‘Brianna’. Zij blijkt onvindbaar en de enige aanwijzing is een zakje op de grond ligt waar ‘Synchronic’ op staat. Hoewel Steves gezondheid gestaag achteruitgaat, neemt zijn vastberadenheid toe om erachter te komen wat er met de dochter van zijn beste vriend is gebeurd.

Met weinig te verliezen gaat Steve tot het uiterste om te ontdekken welke rol Synchronic speelt in de verdwijning van Brianna, wat hem ertoe drijft zelf de drug te ondergaan. Al snel ondervindt hij de werking van de drug, als hij voor even naar het verleden transporteert. Sommigen keren gehavend terug, sommigen keren helemaal niet terug. Als het aan Steve ligt, keert hij mét iemand terug.

De nadrukkelijk aanwezige, benauwende muziek past bij zowel de toon van het verhaal als de drug zelf. Deze neemt je mee in een trip die doet denken aan de giftige sfeer in de films van de gebroeders Safdie. Die sfeer is echter wel een zeer belangrijk ingrediënt en kan niet zonder de intrede van de drug zelf, aangezien deze benauwende factor onlosmakelijk is verbonden aan de drug. Deze factor moet de drug voor de kijker immers ‘voelbaar’ maken. Dit zorgt ervoor dat de aanloop naar de trip wat langdradig voelt.

Positief is wel dat de relatief lange aanloop ervoor zorgt dat de dynamiek tussen Steve en Dennis ruimschoots aan bod komt. Hun band is een interessante. Waar Steve met enige jaloezie kijkt naar de rust en vastigheid in het leven van Dennis, lijkt Dennis juist wel wat te voelen voor het onafhankelijke leven van Steve. Dat deze uitersten elkaars verlangens benadrukken, maakt het eenvoudig je in de personages te verplaatsen. Als Steve opgaat in Synchronic begint de filmische trip, maar doordat Dennis hierbij enigszins naar de achtergrond wordt gedrongen gaat dit wel ten koste van de diepgang van de getoonde vriendschap en hun innemende wisselwerking.

Ook levert het verhaal een groot deel van zijn onvoorspelbaarheid in zodra het tijdreizen begint. Het mysterie is dan reeds ontrafeld, wat de spanning niet ten goede komt. Het is jammer dat het psychedelische zodoende niet optimaal met diepgang en spanning is verenigd, maar dat de film ondanks een laag budget altijd minstens een van deze factoren heeft om op te bouwen, maakt veel goed.
Synchronic is een boeiende sciencefictionfilm waarin regisseurs Aaron Moorhead en Justin Benson (RESOLUTION, SPRING, THE ENDLESS)  zo nu en dan flirten met horror. ‘Time is an illusion,’ is het credo dat de film uitdraagt. Dat het spelen met tijd voortvloeit uit het innemen van drugs, is daarin een sterke keuze. Er is immers niets zo illusoir als de effecten van drugs.

Lees Schokkend Nieuws #149 voor een nieuw interview met Aaron Moorhead en Justin Benson! Binnenkort in de winkel.

Distributie: Warner Bros. Release: 17 maart 2021. Copyright: Bob van Gilst. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 27 maart 2021.

© Bob van Gilst
27 maart 2021
 • Titel
  Synchronic
 • Lengte
  102 minuten
 • Regie
  Justin Benson, Aaron Moorhead
 • Scenario
  Justin Benson
 • Cast
  Anthony Mackie, Jamie Dornan, Katie Aselton
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.