RECENSIE
VHS

The Substitute(1993)

Er is tegenwoordig geen beroep meer te bedenken of er is weer een psychopaat met een duister verleden bezig de goede naam van het vak door het slijk te halen. Om de integriteit van een beroepsgroep niet al te zeer aan te tasten voeren thriller-scenaristen met grote regelmaat tijdelijke krachten en buiten de vakbond opererende beunhazen ten tonele. Na de gestoorde secretaresse van THE TEMP en de onbetrouwbare babysitters van THE HAND THAT ROCKS THE CRADLE en THE GUARDIAN komt men nu met een psychopatische lerares op de proppen.

Om de ABOP een stap voor te zijn presenteren de filmmakers haar als allesbehalve exemplarisch voor haar branche: ze is een leugenachtige tijdelijke invalskracht, een SUBSTITUTE. En dat terwijl ik tijdens mijn middelbare schoolperiode juist het halve reguliere docentenbestand van psychopatische nevenaktiviteiten verdacht.

Ik had ze allemaal meteen omgeruild voor een onderwijzeres als Gail Richards (Donohoe); mooi, intelligent, begripvol en inspirerend. Het is toch best begrijpelijk dat ze haar overspelige echtgenoot vermoordt, wanneer die hun tienjarig huwelijk viert met een wip met één van haar pupillen? Zelfs als ze vervolgens onder het pseudoniem Laura Ellington voor de klas gaat staan, wil ik nog wel bij haar in de leer; ze is tenslotte mooi, intelligent, begripvol en inspirerend. Dat ze haar van een ziekte herstellende voorgangster vermoordt om haar positie veilig te stellen, wil ik ook wel door de vingers zien. Ze is tenslotte Amanda Donohoe, het onweerstaanbare verleidelijke serpent uit Ken Russell’s THE LAIR OF THE WHITE WORM; mooi, intelligent, begripvol en inspirerend.

Het zijn echter juist die kwaliteiten, die er voor zorgen dat ze als psychopate maar niet kan overtuigen. Aangezien de plot van THE SUBSTITUTE vanaf het begin tot aan het clichématige einde ook nog volkomen voorspelbaar is zullen alleen de die-hard Donohoe-fans deze slappe tv-film kunnen waarderen. En laten we de fanclub van homofobe rapper cum onderbroeken-model Marky Mark niet vergeten: met kloppend hart kunnen de leden het acteerdebuut van hun idool aanschouwen. Mark blijkt een natuurtalent, maar de rol van klootzak van de klas was dan ook op zijn lijf geschreven.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #12, april 1994.

© Bart van der Put
1 april 1994
 • Titel
  The Substitute
 • Lengte
  86 minuten
 • Regie
  Martin Donovan
 • Scenario
  David S. Goyer
 • Cast
  Amanda Donohoe, Dalton James, Natasha Gregson Wagner
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.