RECENSIE
Bioscoop

The Hand That Rocks the Cradle(1992)

Ergens halverwege de film merkt iemand op: ‘The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world.’ De zwangere Claire Bartel (Sciorra) ondervindt de waarheid van die uitspraak aan den lijve wanneer haar model-gezin ten onder dreigt te gaan aan de duivelse machinaties van de ogenschijnlijk sympathieke oppas Peyton Flanders (De Mornay).

Het begint met vluchtige irritaties en eindigt in een bloederige en voor sommige betrokkenen dodelijke territorium-strijd, precies zoals het een burgerlijk griezelsprookje betaamt. Het decor van THE HAND THAT ROCKS THE CRADLE is zo’n ultra-cleane villawijk waarin ook de horror van THE STEPFATHER uitstekend wist te gedijen. Zelfs in hun thematiek – een verknipte geest wanhopig op zoek naar het ideale gezin – komen beide films overeen.

Dat regisseur Hanson rustig de tijd neemt om spanning op te bouwen kwam hem hier en daar op het verwijt van traagheid te staan. Wie niet gevoelig is voor de stap-voor-stap-strategie waarmee Hanson en scenarioschrijfster Silver ieder voorwerp, ieder alledaags voorval met onheil doordrenken, zal binnen korte tijd inderdaad onrustig op zijn stoel heen en weer beginnen te schuiven. Wie wel geduld kan opbrengen voor deze werkwijze wordt voor zijn geduld vorstelijk beloond. Zelden ontvouwde een plot zich mechanischer, maar zelden ook grepen de raderen die de boel aan de gang houden soepeler in elkaar. Soms kan voorspelbaarheid dus een deugd zijn.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #1, juni 1992.

© Phil van Tongeren
1 juni 1992
 • Titel
  The Hand That Rocks the Cradle
 • Lengte
  110 minuten
 • Regie
  Curtis Hanson
 • Scenario
  Amanda Silver
 • Cast
  Annabella Sciorra, Rebecca De Mornay, Matt McCoy
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.