RECENSIE

Stacy(2018)

In de nabije toekomst worden Japanse schoolmeisjes het slachtoffer van een mysterieus virus dat hen in zombies doet veranderen. Het Japanse leger vormt speciale ‘Romero-brigades’ die de zombies te lijf gaan met Uzi’s, samoeraizwaarden en kettingzagen van het type Blues Gampbell’s Right Hand 2.

Uit deze flauwe grapjes mag duidelijk worden dat dit op video gedraaide splatterwerkje uit Japan bedoeld is als parodie op de films van George A. Romero en Sam Raimi. Maar aangezien regisseur Naoyuki Tomomatsu vooral spot met die aspecten van Romero’s films die op zichzelf satirisch bedoeld waren, kan deze gemakzuchtige parodie niet anders gezien worden dan als een excuus om zoveel mogelijk goedkoop ogend hakwerk te tonen. Het bloed spat in het rond, ledematen vliegen alle kanten op en jonge schoolmeisjes worden op aanraden van een wetenschapper in 165 stukken gehakt. Met een tweetalige inlaytekst en het nadrukkelijk vermelden van ‘German subtitles’ bij het bonusmenu mikt Distributeur Shock met dit ‘zombie splatterfest’ op Duitse genrefans die momenteel te kampen hebben met een nieuwe censuurgolf. Sinds de recente aanpassingen aan het FSK-keuringssysteem, waarbij de zwaarste categorie voor volwassenen is afgeschaft, hakken Duitse distributeurs naar hartelust in films om ze voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zo werd de laatste HARRY POTTER met vier minuten ingekort, en verwijderde men uit John Woo’s WINDTALKERS maar liefst twaalf minuten aan bloedvergieten. Maar of de Nederlandse noodhulp van Shock een pleister op de wonde is, hangt af van de persoonlijke smaak én van de mogelijkheden van je tv-toestel. Deze schijf is namelijk alleen op het juiste breedbeeld-formaat te zien door het menu van de dvd-speler op widescreen te zetten en tegelijk de televisie op 16:9. Maar dat laatste is niet bij elk toestel mogelijk. In dat geval blijft de keuze beperkt tot een pan&scan-presentatie of een widescreen-versie met in de lengte opgerekt beeld.

ROEL HAANEN / BART VAN DER PUT FILM • / EXTRA’S x Copyright 2003 Roel Haanen/Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #58, p47.

 • Titel
  Stacy: Attack of the Schoolgirl Zombies
 • Lengte
  80 minuten
 • Regie
  Naoyuki Tomomatsu
 • Scenario
  Chisato Ôgawara, Kenji Ôtsuki
 • Cast
  Norman England, Tomoka Hayashi, Yukijirô Hotaru
 • Taal
  Japanese
 • Land
  Japan
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.