RECENSIE

Spooked: The Ghosts of Waverly Hills Sanatorium(2006)

Enge (d.w.z. bovennatuurlijke) verhalen over personen, gebouwen of streken gedragen zich als virussen: zij vermenigvuldigen zich razendsnel en vinden steeds meer slachtoffers (gelovigen). Bovendien lappen ze met verbluffend gemak het waarheidsgehalte aan hun laars.

Een fraai voorbeeld is de shockumentary Curse of the Blair Witch, waarin de fictie van THE BLAIR WITCH PROJECT (1999) werd gelegaliseerd met overvloedige ‘documentatie’, die vervolgens een geheel eigen leven ging leiden en alom de zotste reacties ten gevolge had.

DEATH TUNNEL bewandelt eenzelfde weg met de documentaire SPOOKED: THE GHOSTS OF WAVERLY HILLS SANATORIUM, waarin de historie van tbc-centrum Waverly Hills Sanatorium (Louisville, Kentucky), 1926-1961, later Woodhaven Geriatrics Center, 1963-1981, wordt belicht. Tot zover is alles in orde en zelfs interessant. Maar nu dient zich een virus aan: iemand meent in het kolossale, vervallen en leeggeplunderde gebouw een bovennatuurlijke verschijning te hebben waargenomen. Plots zijn er talrijke ooggetuigeverslagen van verschijningen; plaatselijke journalisten, historici en omwonenden, voormalige patiënten en verpleegsters doen allemaal een duit in de zak en komen met foto’s waarop (zo men wil) geesten te zien zijn; bezoekers fotograferen en filmen ectoplastische nevelen en andere onverklaarbare manifestaties; taperecorders registreren EVP-stemmen (electronic voice phenomena); de Louisville Ghost Hunters Society, kortweg LGHS, organiseert nachtelijke rondleidingen die snerpende hysterie onder deelnemers teweegbrengen en aanleiding zijn voor weer nieuwe griezelige verhalen. En natuurlijk heeft de opnameploeg van DEATH TUNNEL de nodige doodenge ervaringen achter de rug (zoals regisseur, producent en diverse jeugdige actrices ademloos komen vertellen), enz., enz. Let op hoe spooked sommige beweringen staaft aan de hand van speelfilmfragmenten uit DEATH TUNNEL (!) en gebeurtenissen in het verleden van het sanatorium consequent in een negatief daglicht stelt. Dit is argumentatie van de koude grond. En zo voedt het virus zichzelf en sneeuwt de in wezen boeiende historie van Waverly Hills Sanatorium tenslotte volledig onder. SPOOKED is sensatiezucht pur sang, maar op een botte manier best vermakelijk. Zie verder www.spooked.org.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #71, najaar 2006.

© Enrique J. Rebel
1 september 2006
 • Titel
  Spooked: The Ghosts of Waverly Hills Sanatorium
 • Lengte
  82 minuten
 • Regie
  Christopher Saint Booth
 • Scenario
  Christopher Saint Booth, Philip Adrian Booth
 • Cast
  Christopher Saint Booth, Philip Adrian Booth, Keith Age
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.