RECENSIE
Bioscoop

Spider-Man: Into the Spider-Verse(2018)

Vorige maand overleed Stan Lee, de architect van het Marvel-universum. Zijn beroemdste creatie is Spider-Man. De nagenoeg perfecte animatiefilm SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE herinnert ons eraan wat deze superheld (en zijn schepper) zo bijzonder maakt.

Anno 2018 valt het niet mee om nog in vervoering te raken wanneer de zoveelste blockbuster rondom Spider-Man wordt aangekondigd. Gezien de teleurstellende reboots en dito vervolgen is dat niet onbegrijpelijk, maar in het geval van SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE gelukkig ook volkomen onterecht. Deze film is namelijk precies de schop onder de reet die onze favoriete superheld nodig had!

Het feest begint wanneer Miles Morales (Shameik Moore) tijdens een nachtelijke graffiti-expeditie wordt gebeten door een mysterieuze spin. De volgende dag ontwaakt hij met bijzondere krachten. Die komen goed van pas wanneer de scholier stuit op een gevaarlijk wetenschappelijk experiment van Kingpin (Liev Schreiber). Deze superschurk wil toegang krijgen tot andere dimensies om herenigd te worden met zijn overleden gezin, zelfs als dat het einde betekent van deze realiteit. Gelukkig hebben de experimenten als neveneffect dat verschillende Spider-Mannen (en -Vrouwen) in deze dimensie belanden, waaronder een gedesillusioneerde Peter Parker (Jake Johnson). De bonte verzameling spinnenmensen moet de krachten bundelen om New York te redden van de ondergang.

Aangezien INTO THE SPIDER-VERSE zich afspeelt in een alternatieve realiteit, wordt een kant van de Marvel-mythologie belicht die we nog niet eerder in de bioscoop hebben gezien. Vergeet de aangeharkte gazonnetjes in Queens en de overspannen burelen van The Daily Bugle, deze Spider-Man woont in Brooklyn, gekenmerkt door graffiti, gentrificatie en beukende hiphopbeats. De Peter Parker waar wij mee zijn opgegroeid is dankzij de experimenten van Kingpin zoals gezegd ook van de partij. Met dat verschil dat hij na zijn scheiding met Mary-Jane is veranderd in een cynische vrijgezel, die bovendien pizza’s verkiest boven heldendaden. De andere incarnaties van het webhoofd zijn al net zo tegendraads, variërend van de pulpdetective Spider-Noir (met de onmiskenbare stem van Nicolas Cage) tot het antropomorfische varkentje Spider-Ham (topkomiek John Mulaney in zijn eerste filmrol). Dat klinkt allemaal misschien wat oneerbiedig, maar het frisse perspectief levert een veel betere film op dan het veilige formulewerk waar fans van Spider-Man de laatste jaren aan werden blootgesteld.

Scenaristen Phil Lord (THE LEGO MOVIE) en Rodney Rothman (22 JUMP STREET) verliezen namelijk geen moment uit het oog wat deze superheld zo populair maakt. Ondanks de vele dichterlijke vrijheden die de makers zich permitteren, voelt INTO THE SPIDER-VERSE dan ook van begin tot eind aan als een onvervalst Spider-Manavontuur. Deze samensmelting van vertrouwd en vernieuwend zien we ook terug in de oogstrelende 3D animaties: de actiescènes zijn adembenemend in beeld gebracht, de speciale effecten oogverblindend en de inspiratiebronnen voor de nieuwe Spider-Men, variërend van Japanse anime tot Looney Tunes, worden op slimme wijze in het geheel geïntegreerd.
Ondanks het digitale spektakel verloochent dit avontuur zijn strip-roots niet. Zo wordt er gretig gebruik gemaakt van tekstkaders, uitgeschreven geluidseffecten (KA-BLAM!) en retro-animaties in de charmant gedateerde stijl van de jaren zestig comics. Deze combinatie van bekend en baanbrekend zorgt op de valreep voor een van de indrukwekkendste bioscoopervaringen van het afgelopen jaar.

De 3D-bril zal echter soms afmoeten om de tranen te drogen. Dat komt niet alleen door de torenhoge grapdichtheid (blijf vooral zitten voor de grappigste post-creditsscène sinds DEADPOOL 2), maar ook omdat de film regelmatig weet te ontroeren. Door het overlijden van Stan Lee hebben de makers te elfder ure een simpel, maar doeltreffend eerbetoon aan de legendarische schrijver toegevoegd. Daarnaast had Lee al zijn onvermijdelijke gastoptreden opgenomen. Dit resulteert met terugwerkende kracht in de ontroerendste cameo uit zijn loopbaan. Maar belangrijker is dat SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE een grandioos eerbetoon is aan zijn beroemdste creatie. De film bewijst dat het niet uitmaakt wie er schuilgaat onder het masker van de geliefde superheld. Of je nu een scholier uit Brooklyn, een gescheiden veertiger, een Japans meisje, een pratend varken of Nicolas Cage bent: Spider-Man schuilt in ons allemaal. De grondlegger van het Marvel-universum had zich geen fraaier afscheid kunnen wensen.

Distributie: Sony Pictures. Release NL: 20 december 2018, BE: 19 december. Copyright Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 19 december.

© Eric van der Woude
15 december 2018
 • Titel
  Spider-Man: Into the Spider-Verse
 • Lengte
  117 minuten
 • Regie
  Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman
 • Scenario
  Phil Lord, Rodney Rothman
 • Cast
  Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  Canada, United States
 • Trailer
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.