RECENSIE

Snow White in the Black Forest(1997)

Het sprookje van Sneeuwwitje kent iedereen van vroeger. Gezellig bij oma op schoot die het uit een boek voorlas, of van de verfilming van good old Walt Disney. De makers van de onderhavige film hebben gemeend flink wat in het verhaal te moeten veranderen om het eeuwenoude sprookje aantrekkelijk te maken voor een hedendaags publiek.

Enkele voorbeelden. De zeven dwergen blijken zeven onbehouwen kerels te zijn, uitgekotst door de heersende klasse omdat ze er een andere mening op nahielden. De littekens van dit ‘meningsverschil’ zijn bij allen nog duidelijk te zien. Ondanks het onrecht dat hen is aangedaan blijken de meesten het hart nog op de goede plaats te hebben. De jaloerse stiefmoeder lijkt meer op een schizofrene, satanische bitch dan op de heks die ik van vroeger ken. En last but not least: Sneeuwwitje heet Lilly. Met deze veranderingen probeerden Cohn c.s. een grimmige horrorversie van dit verhaal te maken, en dat is ze tot op zekere hoogte ook gelukt. Het ziet er allemaal mooi en verzorgd uit en doet af en toe denken aan THE COMPANY OF WOLVES. maar daar is ook alles mee gezegd. De film blijft hangen in goede bedoelingen en pretenties die niet waar worden gemaakt. De scènes hangen als los zand aan elkaar. Door alle veranderingen in het verhaal is de rode draad vaak zoek en worden sommige dingen helemaal niet uitgewerkt. Keer op keer krijgt de kijker iets symbolisch voorgeschoteld, waar vervolgens niets mee wordt gedaan. Zo kijkt Lilly bijvoorbeeld nadrukkelijk in de ogen van een slang. Leuk bedacht als je denkt aan Eva en de appel, maar welke functie het heeft voor deze film is onduidelijk. Helaas weet Sigourney Weaver, als stiefmoeder, de film niet naar een hoger plan te tillen, al is dat voor een groot deel te danken aan het oppervlakkige spel van de andere acteurs. Zonde, want met iets meer aandacht voor het verhaal en de acteurs had dit best wel wat kunnen worden.

*1/2 Copyright Jan Willem Peters. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #32, p13.

27 april 2011
 • Titel
  Snow White: A Tale of Terror
 • Lengte
  100 minuten
 • Regie
  Michael Cohn
 • Scenario
  Tom Szollosi, Deborah Serra, Jacob Grimm
 • Cast
  Sigourney Weaver, Sam Neill, Gil Bellows
 • Taal
  English
 • Land
  United States
Meer FantasyMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.