Kaboom 2024

Sirocco and the Kingdom of the Winds(2023)

Het Kaboom Animation Festival is dit jaar te volgen in Utrecht, Amsterdam én online, en zoals altijd zijn er pareltjes van internationale animatie te zien. Laat vooral SIROCCO AND THE KINGDOM OF THE WINDS / SIROCCO ET LE ROYAUME DES COURANTS D’AIR niet aan je voorbij vliegen, een Frans/Belgische animatiefilm over twee jonge zusjes die in een van de verhalen van hun buurvrouw belanden. 

Agnès is een schrijfster van kinderboeken die zich afspelen in een fantasiewereld, het Koninkrijk van de Wind, geïnspireerd door een tragedie uit haar eigen leven. Net wanneer ze een punt zet achter een nieuw hoofdstuk, belt de buurvrouw aan. Of ze even een dagje oppas kan zijn voor haar twee dochters, de vijfjarige Juliette en de achtjarige Carmen. Agnès neemt de kids graag over, maar vraagt ze of ze even een halfuurtje zichzelf kunnen amuseren, zodat zij een hoognodig dutje kan doen. Juliette verveelt zich onmiddellijk, totdat een kleine houten robotje uit een van Agnès’ boeken valt. De pop foetert de kleuter uit en verdwijnt weer in een portaal dat hij met krijt tekent. Juliette gaat hem natuurlijk achterna, gevolgd door een bezorgde Carmen.

Met een speeltijd van tachtig minuten verspilt SIROCCO geen seconde. Na nog geen tien minuten vallen de twee meiden al door het portaal en verlaten de realiteit. Tijdens hun val veranderen ze in katten en belanden in een stad vol harige kikkermensen. De burgemeester, een grote rode kikker, gooit ze prompt de cel in als ze zijn ceremonie verstoren. Gelukkig neemt de operazangeres Selma de zusjes onder haar (letterlijke) vleugels, en belooft dat ze het tweetal terug naar huis kan brengen met hulp van de mysterieuze tovenaar Sirocco, die de wind en stormen in zijn macht heeft. Juliette en Carmen vliegen samen met Selma door het koninkrijk en komen allerlei wonderbaarlijke landschappen en culturen tegen.

 We horen de echo van allerlei fantasieverhalen in SIROCCO. Alice in Wonderland is natuurlijk de oorsprong van elk verhaal over een jonge dame die via een hol een bizarre wereld binnentreedt. Er zijn vleugjes van Frank Herberts Duin te vinden in het Koninkrijk van de Wind, en Hayao Miyazaki werpt een grote schaduw over SIROCCO. SPIRITED AWAY, THE CAT RETURNS en CASTLE IN THE SKY delen allemaal plotelementen met deze film, en net als het werk van Miyazaki wordt hier ook nadruk gelegd op de magie van het vliegen. Zoveel van de mooiste momenten spelen zich af in de lucht, vooral de scène waar Selma zo hoog vliegt dat ze het plafond van hun wereld bereiken. Als je op die hoogte zweeft, kun je mensen horen fluisteren. Alles wat ze stiekem tegen zichzelf mompelen wordt meedragen door de wind.

Ondanks al die invloeden is SIROCCO ook een compleet originele film met unieke en psychedelische momenten. Regisseur Benoît Chieux en het team van Sacrebleu Productions maken gebruik van traditionele 2D-animatie en eenvoudige kleurvlakken, en roepen zo het gevoel op van een prentenboek. De animatie oogt simpel, totdat er weer een volledig nieuw landschap wordt onthuld. Om de vijf minuten licht Chieux een ander tipje van de sluier op en toont een glimp van de unieke wereld die ze hebben verzonnen. Het verhaal waar de twee zussen in vallen is er ten slotte maar een uit een hele reeks die hun buurvrouw heeft geschreven, dus worden veel dingen niet uitgelegd. 

Het slotstuk speelt zich af in een bos van versteende bomen, waar de jonge Juliette haar haar zus en Selma moet redden van een storm. Het vijfjarige meisje moet voor het eerst in haar leven echte verantwoordelijkheid dragen voor haar fouten en leren om minder zelfzuchtig te zijn. Zo zet ze haar eerste stap richting volwassenheid. Voor een kinderfilm worden concepten zoals natuurgeweld en de dood met verrassende nuance uitgelegd, zonder aan intensiteit in te leveren. Uiteindelijk is het een film over de helende kracht van de kunst, hoe wij leven kunnen bieden aan hen die we verloren hebben door verhalen over ze te vertellen. 

© Jons Klaessens
14 april 2024
 • Titel
  Sirocco et le royaume des courants d'air
 • Lengte
  74 minuten
 • Regie
  Benoît Chieux
 • Scenario
  Benoît Chieux, Alain Gagnol
 • Cast
  Loïse Charpentier, Maryne Bertieaux, Aurélie Konaté
 • Land
  Belgium, France
 • Trailer
Meer AnimationMeer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.