RECENSIE
DVD

She(2020–)

Nog even aandacht voor een dvd-première die geruisloos kwam en alras in de ex-rentalbak belandde: SHE, naar de in 1887 verschenen fantastische roman She van H. Rider Haggard (1856-1925).

De roman en het in 1905 gepubliceerde vervolg Ayesha [spreek uit Ai-sha] handelen over een speurtocht vol ontberingen naar een onsterfelijke (half)godin, een combinatie van Afrodite en Isis, die aan het hoofd staat van een blanke, ondergronds levende stam ergens in het duistere hart van Afrika.

Het verhaal (meestal een mix van beide romans) werd twaalf keer verfilmd, als we ons tot het Westelijk Halfrond beperken, te beginnen in 1899 door Georges Méliès als LA DANSE DU FEU. Actrices die She gestalte hebben gegeven waren o.a. Marguerite Snow (1911), Alice Delysia (1916), Valiska Suratt (1917), Betty Blythe (1925), Helen Gahagan (1935), Rupa Varman (1953), Ursula Andress (1965), Olinka Berova (1967) en Sandahl Bergman (1982). In Bonds versie is het Ophélie Winter in de titelrol, die de ontdekkingsreizigers in haar immense grottencomplex ontvangt en in één van hen (Ian Duncan) de reïncarnatie van haar geliefde, de Egyptische hogepriester Kallikrates, meent te herkennen (met alle romantische complicaties van dien).

Het probleem van al die verfilmingen is steeds geweest dat naarmate het glamour-gehalte van de diverse titelrolvertolksters steeg (en het acteertalent afnam) de belangwekkendheid van opeenvolgende versies zienderogen slonk, resulterend in het onderhavige avontuur, dat weinig meer is dan een uitbundige, zwoele verkleedpartij. Een film zonder kraak of smaak. Harry Alan Towers (Koning der Overbodige Remakes) produceerde de film, schreef het scenario onder het pseudoniem Peter Welbeck en vilde Haggards roman(s) tot op het kale bot. Aan eenzelfde behandeling onderwierp Towers destijds Arthur Conan Doyle’s roman The Lost World, wat resulteerde in de weggooifilms THE LOST WORLD en RETURN TO THE LOST WORLD (beide 1992), eveneens geregisseerd door Timothy Bond; zie SN #4. Geheel op locatie gefilmd in Sofia en elders in Bulgarije.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #70, zomer 2006.

© Erique J. Rebel
1 juni 2006
 • Titel
  She
 • Lengte
  1 minuten
 • Scenario
  Imtiaz Ali
 • Cast
  Shivani Rangole, Aditi Sudhir Pohankar, Vishwas Kini
 • Taal
  Hindi
 • Land
  India
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.