Imagine 2023

Robot Dreams(2023)

ROBOT DREAMS kan, met zijn bonte dierencast (met een handvol robots voor de afwisseling), ogenschijnlijk simpele verhaallijn en de afwezigheid van gesproken dialoog een film voor de jongste kijkertjes lijken. En hoewel de film inderdaad wat mild zal zijn voor de gemiddelde Schokkend Nieuws-lezer zou het zonde zijn hem aan je voorbij te laten gaan. ROBOT DREAMS is namelijk een onvervalst meesterwerk.

Dog (een hond) is eenzaam, dus hij bouwt Robot (een robot). Robot en Dog worden de beste vrienden en gaan samen naar het strand. Daar roest Robot vast en is het aan Dog om hem te komen redden. 

Klinkt misschien ietwat kinderachtig. Maar zoals de werken van Carl Barks voor jong en oud iets te bieden hebben, of de cartoons van Gary Larson, of de films van Charlie Chaplin, Jacques Tati en Buster Keaton, zo is ook ROBOT DREAMS een film die meer biedt dan de premisse misschien doet vermoeden. 

Met Carl Barks deelt de film een fantastische metropool vol dierlijke mensen (of menselijke dieren) en de inventieve beeldgrapjes die Duckstad zo’n heerlijke creatie maakt. Met Gary Larson de soms droge humor en de observaties dat niets menselijks andere mensen en dieren vreemd is. De dialoogloze observaties van het moderne stadsleven, vol vindingrijke beeldtaal en creatief gebruik van de omgeving, steken Tati, Keaton en Chaplin naar de kroon. ROBOT DREAMS doet eerst glimlachen, dan schateren, en uiteindelijk huilen.

Want regisseur Pablo Berger (die het scenario schreef met Sara Veron, op wiens stripboek de film gebaseerd is) schuwt rauwe emoties niet. Dat is de voornaamste reden dat ROBOT DREAMS niet geschikt is voor de allerjongste kijkers. Kinderen zullen weinig boodschap hebben aan de diep melancholische toon van de derde akte met z’n bitterzoete hoogtepunten. 

Dit is namelijk een film over relaties, verlangens, liefdesverdriet en de mismatch die mensen kunnen hebben in verwachtingen van elkaar. ROBOT DREAMS heeft meer gemeen met grandioze liefdesdramas als IN THE MOOD FOR LOVE, PAST LIVES en Richard Linklaters BEFORE-trilogie dan met de animatiefilms van Dreamworks. Het is een film over smachten. 

Aan de ene kant smacht ik naar een vervolgfilm, want de gemiddelde kijker zal nog uren willen doorbrengen in deze wereld met deze personages. Aan de andere kant is ROBOT DREAMS perfect zoals hij is; een film waarin letterlijk geen woord teveel wordt gezegd. Dé verrassing van Imagine 2023. 

© Theodoor Steen
24 oktober 2023
 • Titel
  Robot Dreams
 • Lengte
  102 minuten
 • Regie
  Pablo Berger
 • Scenario
  Pablo Berger, Sara Varon
 • Cast
  Ivan Labanda, Albert Trifol Segarra, Rafa Calvo
 • Taal
  Spanish
 • Land
  Spain, France
 • Trailer
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.