RECENSIE

RoboCop 3(1993)

OCP (Omni Consumer Products te Detroit) is overgenomen door de machtige Japanse Kanemitsu Corporatie met het doel grote delen van de stad te saneren voor de bouw van Delta City, de ultieme stad-van-de-toekomst. 

Maar in de sloppenwijk Cadillac Heights verzetten de bewoners zich gewapenderhand tegen Kanemitsu’s ‘pacificatie-programma’, in werkelijkheid pogingen de wijk snel te ontvolken en neer te halen. De ondergronds opererende rebellen weten RoboCop Murphy (Burke), officer Anne Lewis (Allen) en tenslotte het gehele Detroitse politiecorps voor hun zaak te winnen en vegen met Kanemitsu en zijn cybernetische samoerai de vloer aan.

Dat ‘vloer aanvegen’ moet in betrekkelijk bloedeloze, cartooneske zin worden verstaan, want nu RoboCop de Heilige Hallen der Merchandising heeft betreden en als stripfiguur, kinderspeelgoed en held van de video-arcade aan een tweede bestaan is begonnen, beschouwt Orion Pictures het als bad policy om de lucratieve jeugdmarkt te shockeren (en dus te riskeren) met het welhaast delirische nihilisme dat Paul Verhoeven’s oorspronkelijke ROBOCOP (1987) kenmerkte. RoboCop is een kindervriend en sympathisant van de onderdrukte en uitgebuite klasse geworden, een versofting van het originele concept, die zich onmiddellijk aan karakters en plot meedeelt. Kanemitsu’s cybernetische samoerai zijn macho-poseurs, die door RoboCop en de zijnen lachwekkend eenvoudig worden uitgeschakeld (omgekegeld als in een videospel), terwijl Kanemitsu zelf (Mako) nauwelijks in de ontwikkelingen voorkomt. ‘The stronger the villain, the stronger the film’, merkte Alfred Hitchcock eens op, maar aan die observatie gaat de vrijwel schurkloze ROBOCOP 3 voorbij.

De novelty van deze derde aflevering – een RoboCop die met behuilp van een experimenteel model flying pack kan vliegen – gaat in de finale volledig ten onder aan ondeugdelijk post-produktiewerk. Nee, RoboCop is de oude niet meer. Misschien moest hij zich door Dr. Verhoeven eens grondig laten nakijken.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #15, oktober 1994.

© Erique J. Rebel
1 oktober 1994
 • Titel
  RoboCop 3
 • Lengte
  104 minuten
 • Regie
  Fred Dekker
 • Scenario
  Edward Neumeier, Michael Miner, Frank Miller
 • Cast
  Robert John Burke, Nancy Allen, Mario Machado
 • Taal
  English, Japanese
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.