RECENSIE
VHS

Retrograde(2004)

RetrogradeIn 2004 ontdekken wetenschappers op de Zuidpool een meteoriet, die daar 50.000 jaar geleden insloeg. De steen bevat een dodelijk virus dat niet alleen het team, maar ook het overgrote deel van de wereldbevolking uitroeit. Tweehonderd jaar later, in 2204, is dit voor een kleine groep overlevenden reden om een militaire missie naar 2004 terug te zenden om de meteoriet te vernietigen en zo de mensheid voor totale extinctie te behoeden.

Films als RETROGRADE lijken op bouwdozen, waarvan de blokjes (lees: afzonderlijke sequenties als probleemstelling, autoriteits- en andere conflicten, verhitte discussies, meningsverschillen, tegenslagen van allerhande aard, narrow escapes, vuur- en vuistgevechten, vijandelijke confrontaties, enz.) in willekeurige volgorde kunnen worden gelegd en dat in eindeloze variatie en in steeds wisselende lokaties en tijdsgewrichten. Vooral in de direct-to-video-industrie levert dat onderling vrijwel identieke films op, die alleen in detail van elkaar verschillen. De kamerbrede, monosyllabische Dolph Lundgren doorloopt als leider van de missie geroutineerd alle genoemde stadia nog eens en redt de wereld (wederom) op het nippertje van de ondergang.

Even lijkt het interessant te gaan worden wanneer blijkt dat het buitenaardse virus en het HIV-virus op dezelfde wijze worden verspreid, maar de film is tè macho van opzet om deze parallel en de interplanetaire implicaties ervan verder uit te werken. Voorts zal het de kijker verbazen te zien hoe personages de gewoonte hebben om met niet meer dan een jumpertje aan bij -40o C. de poolnacht in te rennen…

En dan het eeuwige conundrum van tijdreizen. Is het mogelijk om een voldongen gebeurtenis in het heden door terugreizen in de tijd aan de wortel ongedaan te maken? Zo ja, wat is dan de betekenis van ‘voldongen’? Beïnvloedt een dergelijke ingreep niet tevens talloze kleinere en grotere ontwikkelingen, die tenslotte tot de voldongen gebeurtenis in kwestie hebben bijgedragen? Is ingrijpen in het verleden überhaupt mogelijk zonder de meest catastrofale gevolgen voor heden en dus toekomst (zodat de reddingsoperatie in RETROGRADE als lariekoek moet worden bestempeld)? Speculeren over tijdreizen is een hachelijke onderneming…

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #66, voorjaar 2005.

© Erique J. Rebel
1 april 2005
 • Titel
  Retrograde
 • Lengte
  93 minuten
 • Regie
  Christopher Kulikowski
 • Scenario
  Christopher Kulikowski, Tom Reeve, Gianluca Curti
 • Cast
  Dolph Lundgren, Silvia De Santis, Joe Montana
 • Taal
  English
 • Land
  Luxembourg, Italy, United Kingdom, United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.