RECENSIE
VHS

Rabid Grannies(1988)

Onder de titel Incredibly Strange Films bracht Movies Select Video vorig jaar in één klap maar liefst acht obscure films uit het exploitation-genre op koopvideo uit. De vier sexploitation-oudjes van Doris Wishman en evenzovele splatter-klassiekers van Herschell Gordon Lewis bleken door de vormgever weliswaar met precies het juiste gevoel voor campy smakeloosheid in hun jasje te zijn geholpen, maar het was wel erg veel van het goede (slechte?) ineens.

[gezamenlijke bespreking van RABID GRANNIES en I BOUGHT A VAMPIRE MOTORCYCLE]

Na dat voortvarende begin werd het dan ook verdacht stil aan het Incredibly Strange Films-front. Maar zie, zo net rond The Weekend of Terror Part IX wordt de serie met twee titels uitgebreid: RABID GRANNIES en I BOUGHT A VAMPIRE MOTORCYCLE.

De eerste was ook te zien tijdens WoT VIII en deed het als afsluiter (rond een uur of zes ’s ochtends!) niet slecht. Maar wie uitgeslapen en broodnuchter voor de buis kruipt om zich door de schuimbekkende titelfiguren de stuipen op het lijf te laten jagen, kan zijn geld beter in zijn zak houden. Lulligheid viert namelijk hoogtij in deze overigens met veel enthousiasme in elkaar geknutselde Belgische produktie uit ’88. Echt griezelig is het allemaal niet, wel geestig, en vanwege dat laatste past de film ook prima in het pakket van de eigengereide Amerikaanse distributeur/producent Troma, die de hondsdolle omaatjes tot in de verste uithoeken van de aardbol tot een begrip maakte.

I BOUGHT A VAMPIRE MOTORCYCLE klinkt ook al naar Troma, maar blijkt een door-en-door Engelse vampier-parodie, met de groezelige buitenwijken van Birmingham als passend decor. Het verhaal ligt eigenlijk al voor honderd procent in de titel besloten en dat is ook meteen het zwakke punt van de film. De duivel neemt bezit van een motor, richt in die hoedanigheid een slachting aan onder de lokale hell’s angels en wordt met een combinatie van kruisbeeld, knoflook en hoogtezon tot overgave gedwongen. Naar verluidt ontstond het idee voor de film na een praatje met Sam ‘EVIL DEAD’ Raimi. Dat verklaart dan meteen de grote hoeveelheid slapstick. Maar Raimi’s virtuoze techniek is helaas in geen velden of wegen te bekennen.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #0, maart 1992.

© Phil van Tongeren
1 maart 1992
 • Titel
  Rabid Grannies
 • Lengte
  89 minuten
 • Regie
  Emmanuel Kervyn
 • Scenario
  Emmanuel Kervyn
 • Cast
  Catherine Aymerie, Caroline Braeckman, Richard Cotica
 • Taal
  French, English
 • Land
  France
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.