RECENSIE
Bioscoop

QT8: The First Eight(2019)

QT8: THE FIRST EIGHT is een documentaire over de eerste negen films van Quentin Tarantino. De telfout in de titel illustreert de eerbied voor de regisseur waar de film soms onder lijdt.

Regisseur Tara Wood gaat mee met Tarantino’s bewering dat THE HATEFUL EIGHT zijn achtste film was. Zoals bekend ziet Tarantino en VOL. 2 als één film. Wie twee bioscoopkaartjes heeft moeten kopen weet dat hij ongelijk heeft.

Dergelijke fratsen maken het, zoals veel van de uitspraken die de regisseur in interviews doet, soms ongemakkelijk een Tarantinoverdediger te zijn (wat ik ben). Sommige fans hebben er geen moeite mee en lopen weg met álles wat ‘QT’ doet. In die categorie lijkt Wood te zitten. In haar documentaire vertellen frequente samenwerkers (o.a. Christoph Waltz, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen, Zoë Bell en producente Stacy Sher) wat Tarantino zo fantastisch maakt, wat een eer het is met hem te mogen werken en wat een feest het is op zijn sets. Tarantino is een geniaal auteur met een uniek brein, dat imago moet bevestigd worden; de naam Roger Avery valt dus niet (wie wás toch die man met dat lange haar die samen met Tarantino de scenario-Oscar voor PULP FICTION kwam halen?).

Controverses worden aangestipt, waarna de sterren meteen ingezet worden om Tarantino te verdedigen. Spike Lee’s kritiek naar aanleiding van DJANGO UNCHAINED? Komt voorbij, maar Lee zelf komt niet aan het woord; Jamie Foxx mag reageren en typeert Lee als een raar mannetje. Het ongeluk op de set van KILL BILL, waarbij Uma Thurman door Tarantino’s schuld (zegt hij zelf ook) permanent letsel opliep? Het wordt genoemd, maar Thurman is in de hele documentaire niet te horen.

Tarantino’s samenwerking en vriendschap met Harvey Weinstein wordt aanvankelijk opvallend luchtig besproken. Alsof er niks aan de hand is. Dat zit zo: het merendeel van de documentaire was in 2016 al af. De film werd toen aangekocht door The Weinstein Company. Nadat in 2017 algemeen bekend werd dat Weinstein een serieverkrachter is, probeerde Wood haar film weer in eigen handen te krijgen, wat pas lukte toen The Weinstein Company failliet ging. Wood voegde nog een laatste deel toe over het schandaal. Het is een ongemakkelijk segment, waarin krantenkoppen afgewisseld worden met beelden van geweld tegen vrouwen uit Tarantino’s films (specifiek Rose McGowan en Uma Thurman, die in werkelijkheid slachtoffer van Weinstein werden). In de voice-over mag uitgerekend Michael Madsen de boel duiden.

Een analystische blik op de films ontbreekt. Misschien had het geholpen als Tarantino zelf aan de documentaire had meegewerkt: hij is een van de weinige makers die denkt als een criticus. Maar goed, wat we krijgen is een uur en drie kwartier lofzang en smakelijke anekdotes. Ook leuk. Als in het scenario van THE HATEFUL EIGHT zinnen zien staan als ‘Now, still in super CINEMASCOPE 70MM gloriousness, we follow along with the STAGECOACH DRIVER’ is dat ergens tenenkrommend, maar tegelijk loopt het water in de mond. Je krijgt er in elk geval zin van Tarantino’s films weer eens te kijken. Alle tien.

Distributie: Periscoop. Release NL: 1 oktober 2020. Copyright: Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 2 oktober 2020.

2 oktober 2020
 • Titel
  QT8: The First Eight
 • Lengte
  103 minuten
 • Regie
  Tara Wood
 • Scenario
  Tara Wood
 • Cast
  Zoë Bell, Louis Black, Bruce Dern
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.