RECENSIE

PROJECT VIPER(2002)

PROJECT VIPER is een bijdrage aan de cyclus alien-on-the-loose, een overbevolkt subgenre dat het best zonder verdere bijdragen kan stellen, zou men denken. Alleen een alternatieve geest als exploitatie-regisseur Jim Wynorski (hier regisserend onder het pseudoniem Jay Andrews) zou misschien nog een interessante – of in elk geval absurde – invalshoek kunnen vinden op een gegeven dat van alle kanten is ontgonnen en belicht.

Die hoop wordt door PROJECT VIPER direct de grond ingeboord. Gen-microbiologie en computertechnologie hebben Dr. Nancy Burnham (Russell) in staat gesteld een levensvorm te creëren, die elk klimaat kan overleven en zich in ieder milieu en onder iedere omstandigheid kan handhaven. De bedoeling is deze ‘viper’ naar Mars te zenden om toekomstige kolonisatie door de mens voor te bereiden. Het wezen, dat elke moleculaire vorm kan aannemen, ontsnapt en aan Kolonel Mike Connors (Muldoon) de taak om Burnhams creatie te vernietigen. Muldoon treedt hiermee in het voetspoor van Michael Madsen die in SPECIES (1995) en SPECIES II (1998) voor eenzelfde opgave stond. Dan specificeren we maar niet de talrijke direct-to-video werkjes waarin zwijgzame, viriele troubleshooters door veelal onduidelijke instanties werden opgetrommeld om buitenaardse of man-made monsters op te sporen en uit te schakelen. PROJECT VIPER is een lusteloos geval, vooral gekenmerkt door een volmaakt gebrek aan rapport tussen Muldoon en Russell. De doorgaans boeiende Theresa Russell straalt een film lang een bijna tastbare gêne uit, alsof het haar niet recht duidelijk is wat zij in een dergelijk fysiek avontuur doet. Er gaat bovendien van de film geen enkel gevoel van urgentie uit, waardoor de toeschouwer zich geen moment bij de gebeurtenissen betrokken voelt. Het werkje involveert eenvoudig niet; het blijft een afstandelijke, enigszins ongemakkelijk bijeengeacteerde bedoening – en van een interessante of absurde invalshoek is geen sprake. Als dan ook nog het zeldzaam bizarre monster in kwestie, nota bene ontworpen om iedere aardse en buitenaardse situatie met succes ‘het hoofd’ te bieden, relatief moeiteloos wordt vernietigd in wat Amerikanen zo beeldend a KLABOOM! solution noemen, heeft de kijker alle reden om zich aan deze PROJECT VIPER danig bekocht te voelen. ‘Is this creature going to kill mankind?’ vraagt de inlay zich bezorgd af. Nou, nee dus.

* Copyright 2004 Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #61, p28.

27 april 2011
 • Titel
  Project Viper
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Jim Wynorski
 • Scenario
  Curtis Joseph, David Mason
 • Cast
  Patrick Muldoon, Theresa Russell, Curtis Armstrong
 • Taal
  English
 • Land
  United States
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.