RECENSIE

Population 436(2006)

Steve Kady (Jeremy Sisto) van het Amerikaanse bevolkingsregister, Chicago Regional Office, arriveert in het afgelegen dorpje Rockwell Falls om uit te zoeken waarom het inwonersaantal al 150 jaar 436 bedraagt en nooit een ziel meer of minder.

Verder op de inhoud vooruitlopen zou niet fair zijn tegenover de makers van POPULATION 436 aangezien de film z’n suspense ontleent aan een kalme opbouw in bedrieglijk pastorale sferen, doorschoten met kleine, verontrustende details die alle tezamen tenslotte Kady’s ogen openen voor de omvang van de bedenkelijke misstanden in Rockwell Falls en voor zijn eigen rol in het geheel.

In tijden van cinematografisch exces dat vooral de genrefilm teistert, is POPULATION 436 werkelijk een verademing door het vertrouwen dat de makers stellen in de zeggingskracht van wat auteur Stanley Ellin ooit quiet horror noemde. Geen grote effecten dus, maar de geleidelijke, onderhuidse insinuatie dat er in Rockwell Falls iets helemaal niet pluis is. Het is een methode, die men in genre-films bijna niet meer tegenkomt. Pet af voor regisseur Michelle MacLaren (een naam om te onthouden) en scenarist Michael Kingston, die hebben begrepen dat horror een gesteldheid is en niet per se een fysiek gebeuren van meer of minder hartvergrotende hoedanigheid. Het is te wensen dat hun invalshoek op horror allerwegen navolging vindt. Helaas, ijdele hoop…

N.B.: Aan het schijfje is een alternate ending van vier minuten toegevoegd, dat haaks staat op al het voorafgaande en daarom terecht niet in de uiteindelijke versie is opgenomen. Zelfs als extra doet het door z’n nutteloosheid afbreuk aan de film.
Geheel op locatie gefilmd in de provincie Manitoba, Canada.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #72, winter 2006.

© Erique J. Rebel
1 november 2006
 • Titel
  Population 436
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Michelle MacLaren
 • Scenario
  Michael Kingston
 • Cast
  David Ames, Leigh Enns, Susan Kelso, Rick Skene
 • Taal
  English
 • Land
  Canada, USA
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.