RECENSIE

The Curse Of King Tut

Tot op heden meende men dat het Howard Carter en zijn sponsor Lord Caernarvon waren, die in 1922 de graftombe van de kind-farao Toetanchamon in de Vallei der Koningen nabij Luxor ontdekten. Deze visie moet nu herzien: volgens de tweedelige Hallmark tv-serie THE CURSE OF KING TUT (Russell Mulcahy, VS 2005) zijn het de archeoloog/avonturier Daniel Freemont (Casper Van Dien) en egyptologe Dr. Azelia Barakat (Leonor Varela) geweest, die jaren eerder op het graf stuitten en de jonge farao middels een magisch ritueel zelfs tot leven wisten te wekken omdat zijn halfgoddelijke status onontbeerlijk was bij het bestrijden van opperdemon Seth en zijn afzichtelijke trawanten.

Opnieuw presenteert Hallmark Television, Inc., ons een freewheelend avontuur in de categorie G (general audiences; alle leeftijden), dat met zevenmijlslaarzen ferm door de historie banjert en ieder vermoeden van waarschijnlijkheid onverbiddelijk naar de prullenmand verwijst. In een atmosfeer van ouwe-jongens-krentenbrood en koloniale superioriteit zet Van Dien de vindingrijke avonturier neer als een kruising tussen H. Rider Haggards Allan Quatermain en Spielbergs Indiana Jones, die geen zee te hoog gaat en goedgeluimd (en schijnbaar moeiteloos) de ene verbijsterende ontdekking na de andere doet. Eigenlijk is het jammer dat de film naar het einde toe woest in de versnelling gaat met horden krijsende en klauwende cgi-demonen die onze held naar de strot vliegen: een concessie aan hedendaagse genreconventies, die het werkje niet echt ten goede komt.

Best onderhoudend allemaal als men 160 minuten de tijd heeft en z’n analytische vermogens zolang verruilt voor een schaal met popcorn. Gefilmd in studios te Mumbai (v/h Bombay) en op locatie rond Jaipur, India. Eerder uitgezonden door Talpa d.d. 29 juli 2006.

P.S.: Wat er gebeurde nadat Howard Carter het graf van Toetanchamon opende, werd al onthuld in de tv-film THE CURSE OF KING TUT’S TOMB (Philip Leacock, 1980; een titel die abusievelijk op de inlay van Mulcahy’s film is beland) met Eva Marie Saint, Robin Ellis, Raymond Burr, Harry Andrews en Tom Baker.   
 
Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #72, winter 2006.

© Erique J. Rebel
1 november 2006
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.