RECENSIE

Penny Dreadful(2014–2016)

Als kind was Penny Deerborn (Rachel Miner) betrokken bij een ernstig auto-ongeval dat haar ouders het leven kostte. Nu, jaren later, maakt zij een tocht met haar therapeute, Orianna Volks (Mimi Rogers), om haar auto-angst te overwinnen. Hierbij rijden zij een kadaverachtige vreemdeling aan en dat markeert het begin van angstaanjagende, panische incidenten die Penny weliswaar van haar auto-angst afhelpen, maar haar diverse nieuwe trauma’s bezorgen waar zij een leven lang zoet mee is…

PENNY DREADFUL zal op Hollandse kijkers een gechargeerde, ietwat belachelijke indruk maken. De film schildert de figuur van Penny af als een eenzame, enigszins zielige tiener, die natuurlijk geen vriendjes heeft (‘You want us to go in your car?! Excuse me while I vomit’) en ook anderszins van contacten met de buitenwereld verstoken blijft, want in de VS wordt iemand met auto-angst al snel als een psychiatrisch geval aangemerkt. Het vereist een ruime portie geduld om de benarde avonturen te volgen van een karakter dat bij het aanraken van een autoportier al in ernstige ademnood komt en bij het rijden over een bobbeltje in de weg (‘Oops, sorry…’) in gierende paniek losbarst.

Over de vreemdeling die het startpunt vormt van FRIDAY THE 13TH-achtige taferelen komen we weinig meer te weten dan dat hij een ontsnapte psychiatrische patiënt is (zucht…), maar als u even naar de keuken was gehold voor een kopje koffie mist u die zeer terloops aangereikte informatie. De vreemdeling – vertolkt door de actrice  Liz Davies – blijkt van onverwoestbare inborst en te beschikken over de gave van bilocatie (het vermogen om op twee plaatsen tegelijk te zijn), wat altijd een luie, gemakzuchtige constructie is, vaak aangewend om abrupte, infarct-bevorderende incidenten op te voeren, die echter met de waarschijnlijkheid op zeer gespannen voet verkeren.

Het is al met al vrijwel onmogelijk om voor de hysterische figuur van Penny Deerborn sympathie op te brengen en dat holt deze schrille, hybride film op fatale wijze uit.

Copyright Erique J. Rebel.. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #76, winter 2007/2008.

© Erique J. Rebel
1 november 2007
 • Titel
  Penny Dreadful
 • Lengte
  60 minuten
 • Scenario
  John Logan
 • Cast
  Josh Hartnett, Timothy Dalton, Eva Green
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom, United States
 • Trailer
Meer FantasyMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.