RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Painted Skin: The Resurrection(2012)

Hoewel de bombastische trailer van PAINTED SKIN: THE RESURRECTION anders doet vermoeden, staan niet alle films uit China bol van de martial arts. Het sprookje met scherpe randjes is een lust voor het oog, ook zonder het obligate zwaardgekletter en de flitsende voeten en vuisten.

PAINTED SKIN: THE RESURRECTION van de Mongoolse regisseur Wuershan is het vervolg op het succesvolle PAINTED SKIN van Gordon Chan uit 2008. Het grootste deel van de cast keer terug: Zhao Wei, Zhou Xun, Chen Kun, Yang Mi, Feng Shaofeng, Fei Xiang en Chen Tingjia. Alleen Donnie Yen is niet meer van de partij.

De plot zwelgt in loodzware melancholie en tragiek. Na eeuwen in een ijzige gevangenis te hebben doorgebracht weet de demon Xiaowei (Zhou Xun) te ontsnappen. Buiten de gevangenis kan zij haar schoonheid alleen bewaren door de harten van mannen te verslinden. En alleen wanneer een man haar zijn hart vrijwillig aanbiedt, zal de vloek doorbroken worden en zal zij een mens kunnen worden. Tijdens haar zoektocht kruist Xiaowei het pad van prinses Jing (Zhao Wei). De ernstig verminkte prinses is smoorverliefd op haar voormalig lijfwacht Huo Xin (Chen Kun) en sluit, in de hoop Huo Xin voor zich te winnen, een duivelse deal met demon Xiaowei. Huo Xin kampt echter met een diep geworteld schuldgevoel over de verminking van Jing. Hij kon, jaren geleden, immers niet voorkomen dat zij diepe littekens in haar gezicht opliep. Kortom: een avontuur vol verbitterde harten op zoek naar verlossing.

PAINTED SKIN: THE RESURRECTION laat zich vergelijken met films als SHINOBI (Ten Shimoyama, 2005), BICHUNMOO (Young-jun Kim, 2000) en THE PROMISE (Kaige Chen, 2005): de pompeuze vormgeving vol oogstrelende visuele effecten gaat hand in hand met bittere tragiek, grenzeloze liefde en af en toe een komische knipoog. Op het terrein van de martial arts toont regisseur Wuershan zich terughoudender. PAINTED SKIN: THE RESURRECTION zal zijn aanhang dan ook niet snel vinden bij de fans van het betere hak- en breekwerk. Als er al actie is, dan lijkt deze de plotontwikkelingen slechts te stagneren. Het grote gevecht tussen de legers van Huo Xin en Tianlang bijvoorbeeld, is een welkom brok actie, maar trekt ons weg uit de zich soms wat traag voortslepende plot. PAINTED SKIN: THE RESURRECTION openbaart zich vooral als een sprookjesachtige liefdestragedie. Hier en daar neigt het fantasy-melodrama zelfs naar horror.

Regisseur Wuershan heeft gevoel voor esthetiek en de cast levert puike vertolkingen, maar het is duidelijk dat het grootste deel van het forse budget naar de vorm is gegaan en niet naar de inhoud. Zeker voor kenners van dit soort films laten de verhaalwendingen zich gemakkelijk raden. PAINTED SKIN: THE RESURRECTION streelt vooral de zintuigen, het intellect mag rusten.

Distributie: Splendid. Release: 30 mei 2013. Copyright: Constant Hoogenbosch. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #102.

 • Titel
  Painted Skin: The Resurrection
 • Lengte
  131 minuten
 • Regie
  Wuershan
 • Scenario
  Qian Mi, Jianan Ran, Ping Ran
 • Cast
  Xun Zhou, Wei Zhao, Kun Chen
 • Taal
  Mandarin
 • Land
  China
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.