RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Juan of the Dead(2011)

Het zombievirus is al jaren ontzettend besmettelijk. Dat er nu zelfs uit Cuba een zombiefilm komt, is dan ook niet eens de grootste verrassing. Wél dat JUAN OF THE DEAD/JUAN DE LOS MUERTOS een van de leukste zomcoms is sinds SHAUN OF THE DEAD.

Juan en Lázaro zijn twee Cubaanse sjacheraars die hun dagen spenderen met vissen, rum drinken en geld verdienen met dubieuze zaakjes. Het zijn vrienden die gewend zijn aan het onvoorspelbare leven in Havana. Wanneer een zombieplaag het communistische eiland treft, raken ze dan ook niet in paniek. Ze passen zich snel aan. Sterker: Juan en Lázaro weten een slaatje uit de nieuwe situatie te slaan door zichzelf te verhuren als zombiejagers. ‘Dertig peso’s per stuk, vijftig om de troep op te ruimen en het lijk weg te werken, korting voor ouderen en kinderen jonger dan twaalf, dubbel voor buitenlanders en mensen met familie in het buitenland!’

Al snel sluit zich een allegaartje van excentrieke personages bij de vrienden aan: de travestiet China en haar vriend Primo, een spierbundel die niet tegen bloed kan, en ook Juan’s knappe dochter Camila en Lázaro’s zoon, de womanizer Vladi California, doen mee. Het duurt echter niet lang voor de zombies de overhand krijgen en er een ontsnappingsplan gemaakt moet worden…

Regisseur Alejandro Brugués (collega Rob van der Velden interviewde hem voor SN #95) kwam op het idee van JUAN OF THE DEAD toen hij met zijn producer iemand op straat zag lopen die er zelfs zonder make-up uitzag als een zombie. De maatschappijkritiek sijpelt ook door in de film, bijvoorbeeld in de scène waarin zombies onder het levensgrote portret van Che Guevara over de Plaza de la Revolución strompelen… En wat te denken van de Cubaanse autoriteiten die in de film star vasthouden aan de hilarische bewering dat het niet om zombies, maar om door de VS opgestookte dissidenten gaat?

JUAN OF THE DEAD – vorig jaar te zien op Imagine en BIFFF, waar het de Zilveren Raaf won – heeft behoorlijk wat gore, met als apotheose een bijzonder inventieve zombie-onthoofding, maar is verder eng noch spannend. Brugués mikt meer op de lach dan op de schreeuw. Gelukkig zit het met die humor wel snor, zoals in de scène waarin Juan en co een zombie per abuis aanzien voor vampier en deze dus met knoflook en crucifix proberen te bestrijden. Wie er al te politiek correcte denkbeelden op nahoudt, dient overigens wel af en toe een oogje dicht te knijpen: JUAN OF THE DEAD spaart homo’s en bejaarden niet.

Alexis Díaz de Villegas’ Juan is een personage dat je onmiddellijk in je hart sluit en Jorge Molina is als Lazaro afwisselend grappig en angstaanjagend. De Villegas blijkt ook over een komische fysiek te beschikken: een hoogtepunt van de film is de scène waarin Juan worstelt met een zombie, waarbij die worsteling verdacht veel lijkt op een salsa. En met die dans is de hele film wel getypeerd: pikant, passievol en typisch Cubaans. Hasta la victoria zombie!

Distributie: De FilmFreak. Release: 28 mei 2013. Copyright: Lieuwe van Albada. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #102.

9 juni 2013
 • Titel
  Juan of the Dead
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Alejandro Brugués
 • Scenario
  Alejandro Brugués
 • Cast
  Alexis Díaz de Villegas, Jorge Molina, Andros Perugorría
 • Taal
  Spanish, English
 • Land
  Spain, Cuba
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.