RECENSIE

Nightwatch(1994)

Door nieuwsgierigheid gedreven begaf ondergetekende zich in de zomer van ’94 samen met SN-columnist Jack Stevenson naar een bioscoop in Kopenhagen. Op het menu stond de film NATTEVAGTEN, de grootste Deense kassakraker van het jaar en bovendien een gyser! Dat is een thriller, zo werd ons verzekerd. Verder dan šl (bier) en skol (proost) reikte ons begrip van de Deense taal niet, maar een goede gyser werkt ook zonder de hulp van dialogen.

We hebben wat afgelachen, daar in het Amsterdam van het noorden. En die film was best aardig. Het bleek een soort Dick Maas-variant op de Italiaanse giallo te zijn: Deense tafereeltjes (veel fietsen en veel šl) werden afgewisseld met Deense humor (vallende fietsen en veel šl) en er liep ook nog een psukopoat in rond, die kinderliedjes draaide tijdens het plegen van moorden. De moordenaar schoof de verdenking in de schoenen van een student, die als nachtwaker in een mortuarium werkte, overdag college liep en tussen de bedrijven door op zoek ging naar de dader. De ontknoping kende ik al uit diverse gialli, maar de gruwelijke moord op een prostituée maakte veel goed. Onlangs zag ik NATTEVAGTEN weer. Hij heet nu NIGHTWATCH en is Nederlands ondertiteld. De ontknoping blijkt niet alleen typisch Italiaans maar ook nog volstrekt onlogisch, wat ook weer als typisch Italiaans uitgelegd kan worden. De humor blijft typisch Deens. Skol!.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #17, p2.

© Bart van der Put
27 april 2011
 • Titel
  Nightwatch
 • Lengte
  107 minuten
 • Regie
  Ole Bornedal
 • Scenario
  Ole Bornedal
 • Cast
  Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl, Kim Bodnia
 • Taal
  Danish, Swedish
 • Land
  Denmark
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.