RECENSIE
Bioscoop

Next(2007)

Met NEXT gaat Hollywood voor de zoveelste keer, en oneerbiediger dan ooit, aan de haal met het werk van sf-schrijver Philip K. Dick. Vergeet de heiligschennis en er blijft een pretentieloze, maar erg aardige avonturenfilm over.

Reken maar dat de Kerk van Dick van zich zal laten horen. Het verhaal waarop NEXT is gebaseerd, The Golden Man, verscheen in 1954 en gaat over goudkleurige mutanten die het voortbestaan van de mensheid bedreigen. Daar is in de verfilming weinig van overgebleven. Hollywood had even geen zin in gouden griezels en naargeestigheid, terwijl het aan de andere kant, na de flops van THE WICKER MAN en GHOST RIDER, hoog tijd werd voor weer ’s een fatsoenlijk actievehikel voor Nicolas Cage.

Cage speelt Cris Johnson, een man met een bijzondere gave: hij kan twee minuten in de toekomst kijken, zijn eigen toekomst. Om zo min mogelijk op te vallen, bespeelt hij als de middelmatige illusionist Frank Cadillac morsige achterafclubjes in Las Vegas. Maar wanneer Cris in een casino een roofoverval en een moord verhindert – omdat hij de gebeurtenis van tevoren zag aankomen – blijft dat niet onopgemerkt. FBI-agente Callie Ferris (Julianne Moore) probeert hem te recruteren voor het opsporen van een stel boeven die een nucleair wapen de VS hebben binnengesmokkeld. Op dat moment kan ons verstand op nul, want van welke kant je het ook bekijkt, onmogelijk valt te doorgronden welk nut Cris’ gave voor de FBI zou kunnen hebben. Enfin, gewoon accepteren maar. Net zoals de ongerijmde uitzondering die het scenario maakt voor zijn love interest Liz (Jessica Biel), de vrouw van zijn dromen wier komst hij niet minuten maar al maanden van tevoren voorziet. Overigens heeft onze antiheld geen zin in hand-en-spandiensten en slaat hij samen met Liz op de vlucht voor zowel de FBI als de boeven.

In de trailer wordt de indruk gewekt dat de film toewerkt naar een apocalyptische finale, waarbij complete tankers uit de haven van Los Angeles worden geblazen. Die conclusie is helaas (?) voorbarig. NEXT laat zich nog het best omschrijven als een vervolg op NATIONAL TREASURE met flinke scheuten NORTH BY NORTHWEST en GROUNDHOG DAY. Het gegeven van een man die iedere plotwending, én ieder dodelijk projectiel, van verre ziet aankomen, staat garant voor zowel humor als spanning. Scènes waarin Cris net op tijd wegduikt voor een kogel of een over een berghelling naar beneden stuiterende auto, zijn onveranderlijk goed voor een grijns. Dat, opgeteld bij andere spectaculaire narrow escapes, en de romantische verwikkelingen tussen Cris en de lange tijd in onwetendheid over diens gave verkerende Liz, maakt NEXT tot een film die zijn beperkingen aardig weet te onstijgen. Als de dosering van ingrediënten niet deugt, kan zelfs een dure en pretentieloze formulefilm als deze genadeloos op z’n bek gaan. NEXT blijft kranig overeind. Het wachten is nu op de officiële banvloek van de Kerk van Dick.

Di: RCV (BE: 25 april / NL: 26 april)

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 april 2007.

24 april 2007
 • Titel
  Next
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Lee Tamahori
 • Scenario
  Gary Goldman, Jonathan Hensleigh, Paul Bernbaum
 • Cast
  Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel
 • Taal
  English, French, German, Serbian
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.