Request failed. HTTP CODE: 0
RECENSIE
DVD

Nemesis Game(2003)

Sarah Novak (Pope) is een timide studente filosofie met een passie voor het oplossen van raadsels en cryptogrammen. Die passie viert zij bot op raadselachtige boodschappen die ze door de gehele stad op muren ziet geschreven, zonder te beseffen dat deze haar in een bepaalde richting drijven en haar betrekken bij een levensgevaarlijk spel.

De hoofdprijs van dit spel is het antwoord op het grootste enigma aller tijden: wat is de zin van het bestaan? Langzaamaan dringt het tot Sarah door dat zij voor deze hoofdprijs het ultieme offer zal moet brengen: haar leven.

The Meaning of Life. De Monty Python-ploeg kwam er in 1983 ook niet uit, maar om hun film viel smakelijk te lachen. In NEMESIS GAME, een duistere existentiële thriller, is het bittere, om niet te zeggen dodelijke ernst. Om Sarah’s wonderlijke queeste aannemelijk te maken, zadelt scenarist Warn haar op met traumatische jeugdherinneringen waarin het vertwijfeld zoeken naar de zin der dingen centraal staat. Maar omdat het antwoord op de vraag aller vragen uiteraard achterwege blijft, ontstaat bij de kijker stilaan de indruk van een opgroeiend meisje dat haar als ledig ervaren bestaan vult met schijnbaar zinvolle clues, die moeten leiden tot bevrijdende antwoorden op prangende vragen. Antwoorden die grote filosofen als Aristoteles, Descartes en Nietzsche haar in collegeverband niet kunnen aanreiken, evenmin als chatrooms, SMSjes, tieneridolen, discotheekbezoek, XTC, paddo’s en andere geestverheffende middelen.

Er schuilt iets aandoenlijks in een bloedserieuze film waarin de hoofdpersoon een (overwegend nachtelijke) odyssee onderneemt langs vreemde plekken en nog vreemdere randfiguren om antwoord te vinden op vraag één van de catechismus: Waartoe zijn wij op aarde? Helaas moet de kijker spoedig constateren dat aandoenlijk en boeiend twee totaal verschillende dingen zijn, en hij zal, naarmate Sarah’s zoektocht voortduurt en steeds groteskere vormen aanneemt, vermoedelijk afhaken. Bovendien moet het hem op den duur wel opvallen dat als sterven voorwaarde is om achter de betekenis van het bestaan te komen, het weinig zin heeft om daar bij leven en welzijn naar te zoeken. En dat brengt de kijker vanzelf bij een heel andere vraag, weliswaar minder existentiëel van aard, maar to the point niettemin: Waar zit ik in ’s hemelsnaam naar te kijken? Een ietwat ontnuchterende ontdekking. Toch een merkwaardige, in elk geval onconventionele thriller.

Copyright 2004 Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #61, winter 2003/2004.

© Enrique J. Rebel
1 december 2003
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.