RECENSIE

Natural City(2003)

‘Geen herinnering, geen pijn’, is de pessimistische strekking van de Zuid-Koreaanse sciencefictionfilm NATURAL CITY. De twee geliefden uit de film verlangen anno 2080 naar Kyo, de planeet van de wedergeboorte, waar je alles kunt vergeten.

Tot het zover is, kunnen ze de planeet nabootsen via een hologram op het vliegveld. Deze twee geliefden vormen een onwaarschijnlijk koppel: politieagent R. heeft een dubieuze staat van dienst en cyborg Ria werkte als paaldanseres in een nachtclub voordat R. haar oppikte. Ria is zo geprogrammeerd, dat ze een houdbaarheidsdatum heeft van drie jaar. Op het moment dat R. verliefd op haar wordt, heeft ze nog maar een paar dagen te ‘leven’. Een politieman die verliefd wordt op een robot, dat doet natuurlijk onmiddellijk denken aan BLADE RUNNER. NATURAL CITY haalt het bij lange na niet bij deze klassieker, omdat de Zuid-Koraanse actiefilm verzuimt om een coherent verhaal te vertellen. Regisseur en scenarioschrijver Min Byung-chun probeerde een Hollywoodfilm na te maken door de digitale trukendoos open te trekken, maar is daarbij vergeten om de personages tot leven te wekken. Het gevolg is dat de warrige plot zich hoekig ontvouwt en de op papier interessante ideetjes verzanden. Een van die ideetjes is de liefde als tijdbom. De cyborg Ria takelt gedurende de film langzaam af, zodat haar geheugencapaciteit afneemt. Je moet dan ook nooit gevoelens krijgen voor een robot, zegt de kok van een stomend eettentje, die ook zo UIT BLADE RUNNER lijkt te zijn weggeplukt. De Koreaanse metropool is na de Grote Oorlog overgenomen door cyborgs die ook gevoelens kunnen hebben. Bewustzijn kun je via een chip van de een naar de andere robot overbrengen, maar ook van robot naar mens, met alle ellende van dien: R. wil zijn cyborg op perverse wijze redden door haar bewustzijn in een vers vrouwenlichaam te planten. De typisch Aziatische melodramatische toon ontbreekt niet in Natural City. Slow motion en een lyrische soundtrack zetten het drama kracht bij, waarbij de actiescènes af en toe onderbroken worden door introspectieve momenten, zoals in de scène waarin de twee geliefden op een bank op het strand liggen en R. zijn hoofd in de schoot van Ria legt. Of de scène waarin ze met de motor in de rivier springen en onder water in romantisch tegenlicht verlangen naar de vergetelheid. Zo springen delen van de film eruit, terwijl het merendeel vast blijft zitten in de postapocalyptische modder.

Copyright Mariska Graveland. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #64, p43.

27 april 2011
 • Titel
  Natural City
 • Lengte
  114 minuten
 • Regie
  Byung-chun Min
 • Scenario
  Philip K. Dick, Han Jae-rim, Byung-chun Min
 • Cast
  Yoo Ji-tae, Lee Jae-un, Rin Seo
 • Taal
  Korean
 • Land
  South Korea
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.