RECENSIE

The Moment After(1999)

De FBI staat voor een raadsel. Alleen al in de VS verdwijnen plotseling honderdduizenden mensen spoorloos. Het Witte Huis kondigt de noodtoestand af. De krijgswet wordt aangenomen. FBI-agenten Adam Riley (White) en Charles Baker (Downes) worden op onderzoek gestuurd.

Overlevenden stamelen verward over ‘De Wegvoering’ en de agenten vinden deze uitdrukking verklaard in het Nieuwtestamentische bijbelboek Thessalonicenzen, waar gesproken wordt over Christus’ terugkeer op aarde (the second coming) om gelovigen tot Zich te roepen, voorafgaande aan het neerdalen van de wrake Gods over allen die het geloof de rug hebben toegekeerd. Met die verklaring kunnen Riley en Baker niet bij hun baas aankomen zonder zichzelf hopeloos te blameren. Zij verdiepen zich noodgedwongen in de Heilige Schrift, waarna Riley – tot irritatie van de agnostisch ingestelde Baker – Het Licht ziet en zich bekeert. Dit levert hem arrestatie en gevangenschap op, maar hij aanvaardt zijn rol als martelaar voor het enige ware geloof. Zucht… Alweer een bijbelse suspense thriller van TBN (Trinity Broadcasting Network) van televangelist Rev. Paul Crouch, die ons recentelijk nog bestookte met het onverteerbare TIME CHANGER en er geen been in zag om de wereld goeddeels te gronde te richten in THE OMEGA CODE en MEGIDDO, teneinde de kijker te doordringen met de vreze Gods. Wat de omschrijving ‘bijbelse suspense thriller’ betreft: een preëmptief werkje als THE MOMENT AFTER kan geen aanspraak maken op suspense, terwijl het thriller-element om dezelfde reden te verwaarlozen is. Wat we overhouden is ‘bijbels’ en daarin excelleert deze film. Voor iedere actie of handeling is er een passend bijbelwoord en de kijker wordt ook nog geïnformeerd in welke bijbelboeken hij die teksten kan vinden en hoe de context ervan moet worden verstaan. THE MOMENT AFTER is nauwelijks een film te noemen. Het is een theologisch discussiestukje, dat aan het begin van een bijbelavond nuttige diensten kan bewijzen. Terwijl Riley zucht in gevangenschap gaan deze woorden over het scherm: ‘Blessed are ye, when men shall revile you, and persecute you for My sake, for great is your reward in heaven.’ Men ziet, voor alles is er een toepasselijke en stichtelijke tekst. Een film als THE MOMENT AFTER in een videotheek op de plank ‘actie’ aantreffen is eigenaardig, verrassend en verneukeratief tegelijk.

Copyright 2004 Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #61, p33.

27 april 2011
 • Titel
  The Moment After
 • Lengte
  89 minuten
 • Regie
  Wes Llewellyn
 • Scenario
  Kevin Downes, Amanda Llewellyn, Wes Llewellyn
 • Cast
  Julie Link, Mike Wilson, David A.R. White
 • Taal
  English
 • Land
  United States
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.