RECENSIE
VHS

Gen-X Cops 2: Metal Mayhem(2000)

‘Jackie Chan presents’ meldt de optiteling van METAL MAYHEM, waarna naamgenoot Benny Chan het als regisseur van de meester overneemt en in nog geen anderhalf uur een tamelijk anoniem maar onderhoudend staaltje van Hong Kong-actiepulp aflevert.

Aan de vooravond van het nieuwe millennium vindt in Hong Kong een beurs plaats, waarop politiecorpsen uit de hele wereld hun nieuwste snufjes tonen. De VS presenteren er een robot – een kruising tussen Robocop en een ouderwetse Transformer – met armen als mitrailleurs en granaatwerpers op zijn schouders. Wanneer de ontwerper het brein van de bijkans onverslaanbare robot ‘hackt’ en zijn uitvinding voor veel geld aan de Arabieren (!) dreigt te verpatsen, komt zowel de FBI als het Hongkongse politie-apparaat in actie.

METAL MAYHEM volgt grotendeels het voorspelbare stramien van het Amerikaanse lopende-bandwerk in dit genre, met de competentiestrijd tussen Amerikanen en Aziaten als aansturend conflictmodel. Om het overzichtelijk te houden opereren de eersten, humorloos als altijd, voornamelijk als ‘men in black’ met getrokken pistolen, terwijl de als opgefokte pubers ogende Aziaten op hun voetenwerk en overdreven mimiek vertrouwen. De Engelse dialoog van de film werd geschreven door Bey Logan, auteur van het standaardwerk Hong Kong Action Cinema en als commentator op diverse dvd’s van Hong Kong Legends te vinden. ‘Onze eigen’ Ron Smoorenburg (WHO AM I?) staat als ‘Fighter #1’ verrassend hoog op de aftiteling. Jean-Claude van Damme mag wel uitkijken.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #56, najaar 2002.

1 september 2002
 • Titel
  Gen-Y Cops
 • Lengte
  120 minuten
 • Regie
  Benny Chan
 • Scenario
  Kiu-Ying Chan, Felix Chong, Bey Logan
 • Cast
  Mark Hicks, Paul Rudd, Edison Chen
 • Taal
  Cantonese, English
 • Land
  Hong Kong
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.