RECENSIE
DVD

Love(2011)

Aan ambitie ontbrak het William Eubank niet. Met een minimaal budget werkte hij vier jaar lang aan zijn filmische essay over de noodzaak van menselijke interactie en de kracht van de liefde.

Het grootste gedeelte van LOVE speelt zich af in het jaar 2032 aan boord van een internationaal ruimtestation. Tijdens een solomissie verliest astronaut Lee Miller (Gunner Wright) het radiocontact met de aarde. Het totale isolement waarin hij belandt, zorgt ervoor dat hij langzaam maar zeker geestelijk aftakelt. Dit verhaal wordt afgewisseld met een zijlijn over een soldaat ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog, vier interviewtjes met ‘gewone’ mensen en de herinneringen en hallucinaties van de astronaut.

LOVE is geen film die zich makkelijk laat consumeren. De verhaalstructuur is onconventioneel en veel wordt overgelaten aan het interpretatievermogen van de kijker. Je zult zelf aan de slag moeten. Wat is de link tussen heden en verleden? Wanneer worden de herinneringen wanen? Wat is realiteit en wat is hallucinatie? En wat is er in godsnaam op aarde gebeurd? LOVE is een puzzel waarvan veel stukjes niet op hun plaats liggen en sommige ontbreken. De laatste vijftien minuten zijn wat dat betreft het pittigst. Nadat de focus de hele film lang vooral leek te liggen op het isolement van de astronaut, neemt het verhaal opeens een onverwachte wending. Wat er dan gebeurt, is te vaag en duurt te lang om de aandacht van zelfs de meest doorgewinterde puzzelaar vast te houden.

Visueel is LOVE echter dik in orde. Met name de oorlogscène aan het begin van de film en de onbegrijpelijk trip aan het einde zijn prachtig gefilmd. Gunner Wright is bovendien zeer geloofwaardig als de eenzame astronaut die zijn verstand verliest. Hij moet het grootste gedeelte van de film in zijn eentje dragen en doet dit moeiteloos. Het probleem is, om bij de puzzelmetafoor te blijven, dat er te veel puzzelstukjes ontbreken om er een bevredigend geheel van te kunnen maken. Eubank, die blijkens zijn cv vooral werkzaam is geweest als cameraman, verliest zich in het schieten van mooie plaatjes. De onconventionele structuur van LOVE doet eerder geforceerd aan, alsof het een trucje is om de diepgang te suggereren die de film eigenlijk net niet heeft.

Bewonderenswaardig is overigens de manier waarop de film tot stand is gekomen. LOVE was oorspronkelijk bedoeld als een serie videoclips voor Angels & Airwaves, de nieuwe band van zanger Tom de Lounge (Blink 182). DeLounge en Eubank vermoedden echter dat er meer in zat en besloten het basisidee uit te werken tot een speelfilm. Het budget waarover Eubanks kon beschikken was niet groot. Hij filmde een groot gedeelte van LOVE in de achtertuin van zijn ouders en bouwde een deel van de sets zelf. Toch heeft de film een professionele, bigbudget-uitstraling. Uiteraard verzorgde Angels & Airwaves de prachtige muziek.

Met LOVE laat Eubank zien dat hij veel in zijn mars heeft. Zijn dappere debuut is niet perfect, maar maakt je wel erg nieuwsgierig naar zijn volgende film.

Distributie: Splendid. Release: 24 mei 2012. Copyright: Erik van ’t Holt. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #96, juni 2012.

1 juni 2012
 • Titel
  Love
 • Lengte
  84 minuten
 • Regie
  William Eubank
 • Scenario
  William Eubank
 • Cast
  Gunner Wright, Corey Richardson, Bradley Horne
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.