RECENSIE
Bioscoop

Iron Man 3(2013)

In het leven van elke superheld breekt ooit het moment aan dat hij aan zichzelf begint te twijfelen: heeft de man wel meer te bieden dan het kostuum? In IRON MAN 3 slaat die twijfel ook over op de toeschouwer.

Kwetsbare superhelden zijn de rigueur op het moment en in het geval van Tony Stark (Robert Downey Jr.) is zijn inzinking ook best te begrijpen. In THE AVENGERS werd hij immers bijna een wormhole ingezogen. Aan zo’n bijna-doodervaring zou iedereen paniekaanvallen overhouden. Gelukkig biedt het scenario van IRON MAN 3 Tony volop gelegenheid zijn angsten te overwinnen door middel van therapeutische confrontaties met megalomane superschurken. Blijf vooral tot na de aftiteling zitten om te zien wie zijn therapeut is.

In de comicreeks is The Mandarin een Chinese boosaard, maar in de film refereren zijn lange baard en ideologisch bevlogen videoboodschappen overduidelijk aan een beruchte, inmiddels gedode, terroristenleider: “You know who I am. You don’t know where I am – and you never see me coming.”. Dat klinkt vreselijk clichématig, maar, zonder iets te verklappen, Ben Kingsleys Mandarin is veruit het leukste personage in IRON MAN 3.

Sinds IRON MAN en IRON MAN 2 is de lieftallige Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) aan het hoofd komen te staan van Stark Industries. Tony’s beste vriend James Rhodes (Don Cheadle) neemt – in een tweede metalen pak, onder de naam Iron Patriot en in overleg met de overheid – een deel van zijn taken over. Toch is Tony na de traumatische ervaringen in THE AVENGERS weinig rust gegund. Al vrij vroeg in IRON MAN 3 wordt zijn prachtige woning in Malibu opgeblazen, waarna het eigenlijke avontuur begint.

IRON MAN 3 grijpt niet alleen terug op The Mandarin, een personage dat al sinds 1964 bestaat, maar ook op de meer recente afleveringen van de comic rond Project Extremis. De film opent met Starks eerste ontmoeting met Aldrich Killian (Guy Pearce), hoofd van Advanced Idea Mechanics en buitengewoon geïnteresseerd in het langs biochemische weg opvoeren van de menselijke faculteiten. Tony zal er nog spijt van krijgen dat hij Killian in 1999 bruuskeerde. Biochemische supersoldaten werpen zich nu op hem als ware het zelfmoordterroristen.

De twee verhaallijnen en de link met THE AVENGERS zorgen voor een 3D-avontuur dat voor de fans redelijk bevredigend uitpakt, maar tegelijkertijd IRON MAN 3 opzadelt met veel nauwelijks afgeronde verhaallijntjes en een zwalkende toon. Van de geloofwaardigheid van Tony’s persoonlijke worsteling (“I am… Iron Man!”) moet je je niet al te veel voorstellen, maar het maakt Downey Jr. wel een stuk serieuzer dan we van hem gewend zijn. En dat terwijl de sequentie waarin hij versie .42 van zijn pak uitprobeert – een herhaling van de hilarische scène in de eerste IRON MAN – juist weer geforceerd lollig aandoet. En wat moet je met Tony – de voormalig coole, cynische wapenhandelaar en womanizer – die opeens vriendschap sluit met een klein jongetje? IRON MAN 3 is best onderhoudend, maar wat ondergetekende betreft is Tony nog steeds de oude niet.

Distributie: Disney. Release NL en BE: 24 april 2013. Copyright: Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 24 april 2013.

24 april 2013
 • Titel
  Iron Man 3
 • Lengte
  130 minuten
 • Regie
  Shane Black
 • Scenario
  Drew Pearce, Shane Black, Stan Lee
 • Cast
  Robert Downey Jr., Guy Pearce, Gwyneth Paltrow
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.