RECENSIE

Gun Woman(2014)

Bij sommige genrefilms bekruipt je het gevoel dat je naar iemands masturbatiefantasie zit te kijken. Neem GUN WOMAN, met oud-pornoactrice Asami.

Een dokter die wraak wil nemen op de moordenaar van zijn vrouw ontvoert een naamloze prostituee (Asami), om van haar de ultieme moordmachine te maken. De fysieke en psychologische mishandeling slaat alle eigenwaarde uit de jonge vrouw, zodat ze accepteert niets meer te zijn dan het instrument van haar ‘eigenaar’. Uiteindelijk lijkt ze zelfs gevoelens van liefde voor hem te koesteren.

Het wraakplan houdt in dat de prostituee in een kunstmatige coma wordt gebracht en naakt wordt aangeboden aan de moordenaar. Maar nog voordat de necrofiel aan de seks kan beginnen, trekt ze allerlei onderdelen van een pistool uit haar lichaam. Die zaten netjes verstopt in dichtgenaaide snijwonden. Zij is, inderdaad, GUN WOMAN.

Het onzinplotje is vooral een kapstok voor een aantal sadomasochistisch-erotische situaties. Vernedering, onderwerping, de penetratie van wonden, een comateuze vrouw; de liefhebbers komen aan hun trekken.

De personages worden nooit meer dan een functie in deze fetisj-fantasie. De wraakzuchtige dokter is een eendimensionaal brok haat, waardoor het vrijwel onmogelijk is met hem mee te leven – toch een essentiële voorwaarde voor een wraakverhaal. Gun woman wekt enige sympathie omdat zij het slachtoffer is, maar daar blijft het bij. Dat ligt overigens meer aan het feit dat ze nauwelijks tekst heeft dan aan Asami: de actrice stort zich met volle overgave in haar rol. Eerst als onschuldige gebroken vrouw, met de blik van een hert in de koplampen, daarna als koelbloedige moordenares.

Ze doet ook zelf al haar stunts, waardoor de harde vechtscènes weinig montagetrucs behoeven. Regisseur Kurando Mitsutake gebruikt eenvoudige, lang aangehouden medium shots en laat de stuntvechters het werk doen. Een effectieve benadering, al zijn actiescènes zelden boeiend als ze geen deel uitmaken van een goed verhaal.

Asami heeft in de afgelopen jaren onder splatterliefhebbers een cultstatus opgebouwd met haar rollen in films als THE MACHINE GIRL, ROBOGEISHA en MUTANT GIRLS SQUAD. In sommige recente films lijkt haar casting een gimmick, maar hier is dat niet het geval: ze tilt het zwak geschreven personage naar een hoger niveau.

Asami’s bewonderenswaardige toewijding aan dit malle filmpje is dan ook het interessantste aan GUN WOMAN. Dat zien we ook in de making of. Wanneer de actrice op de laatste draaidag een bos bloemen krijgt, barst ze in huilen uit: “Ik wil niet dat het afgelopen is!” Een mening die ik helaas niet kan delen.

Di: Excesso. Release op dvd en blu-ray: 10 juni 2014. Copyright Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 27 juni 2014

© Julius Koetsier
27 juni 2014
 • Titel
  Gun Woman
 • Lengte
  86 minuten
 • Regie
  Kurando Mitsutake
 • Scenario
  Kurando Mitsutake, Chiaki Yanagimoto
 • Cast
  Jennifer Mullaney, Matthew Floyd Miller, Dean Simone
 • Taal
  English, Japanese
 • Land
  Japan
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.