RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Goal of the Dead(2014)

Engeland en Spanje zijn al afgeslacht tijdens het WK. Frankrijk creëerde op zijn eigen manier een bloedbad in het voetbal met de komische zombiefilm GOAL OF THE DEAD.

Er is eigenlijk geen beter moment om je voetbalzombiefilm uit te brengen. Terwijl Nederland nog glundert van de eerste overwinningen, kan men in GOAL OF THE DEAD genieten van de wedstrijd Olympique de Paris – Caplongue. Hoewel het gaat om een vriendschappelijke match, zijn de aanhangers van het kleine Caplongue bloedfanatiek. Zeker omdat voetballer Sam Lorit ooit in hun club speelde, maar is overgestapt naar Olympique de Paris. Wanneer Jeannot, één van de spelers van Caplongue, een mysterieus goedje krijgt toegediend om beter te presteren, transformeert hij in een krachtige, snelle en bloeddorstige maniak. En dat blijkt extreem besmettelijk. Jeannot begint andere spelers en supporters onder te kotsen. Sam Lorit staat in mum van tijd oog in oog met een heel leger agressieve mutanten.

Toepasselijk: GOAL OF THE DEAD is opgedeeld in twee helften. De eerste helft is geregisseerd door Benjamin Rocher, die met LA HORDE de nodige ervaring met zombies opdeed. De regie van de tweede helft is in handen van Thierry Poiraud. Beide helften duren iets meer dan een uur, wat GOAL OF THE DEAD voor zijn genre een vrij lange zit maakt. De film gaat dan ook niet alleen over voetbal en kotsende zombies, Rocher en Poiraud komen bovendien met een berg subplotjes op de proppen: een romance, familieperikelen, concurrentiestrijd, hooligans met een stadionverbod, de commerciële kant van het voetbal en een belangrijke transfer komen eveneens voorbij. Sommige van deze verhaallijnen werken prima, maar bij veel van de uitstapjes hoop je dat de krankzinnige mutanten snel weer aan komen hollen.

Want eerlijk is eerlijk, dan is GOAL OF THE DEAD op zijn best. De film geeft ons geinige personages en subplots, maar het lompe geweld, vaak gemengd met een portie gortdroge humor, maakt de film écht de moeite waard. Telkens als hij even dreigt in te zakken, brengen de vliegensvlugge mutanten weer leven in de brouwerij. Rocher en Poiraud hebben goed gekeken naar het werk van Edgar Wright. De film zit dichtgesmeerd met snelle sequenties, afgewisseld met extreme slowmotion, en droge humor in de stijl van de Britten. Ook de invloed van Peter Jacksons vroege werk is goed zichtbaar.

Je krijgt wel het gevoel dat de makers zich nog wat hebben ingehouden. Kijkwijzer: 12 jaar en ouder, dat zegt genoeg. Wat betreft de gore hadden er best iets meer registers opengetrokken mogen worden, en ook de humor had af en toe zwarter en scherper gekund. Maar die minpuntjes wegen niet op tegen het ongenuanceerde amusement dat deze Franse horrorkomedie ons biedt. Een ieder die na de karatetrap van Nigel de Jong van vier jaar geleden meer van dit soort idiote kapriolen wil zien op het veld, heeft met GOAL OF THE DEAD een avondje uitstekend vermaak. Zou Suarez de dvd soms al in de kast hebben staan?

Di: Cinéart. Release op dvd: 21 juni 2014. Copyright Jasper ten Hoor. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 juni 2014

© Jasper ten Hoor
25 juni 2014
 • Titel
  Goal of the Dead
 • Lengte
  140 minuten
 • Regie
  Thierry Poiraud, Benjamin Rocher
 • Scenario
  Tristan Schulmann, Nicolas Peufaillit, Quoc Dang Tran
 • Cast
  Alban Lenoir, Charlie Bruneau, Tiphaine Daviot
 • Taal
  French
 • Land
  France
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.