RECENSIE
Bioscoop

Gods of Egypt(2016)

Kan het groter? Kan het hysterischer? Kan het nóg belachelijker? Ja, ja en ja. Zo bizar als de trailer van GODS OF EGYPT, zo hysterisch is ook de film.

Egyptische godenbroers in megaformaat Seth (Gerard Butler) en Osiris (Bryan Brown) vechten om de macht. Osiris verliest en Seth gaat aan de slag met het onderdrukken van Egypte. Neefje Horus (Nicolaj Coster-Waldau) is de enige die het volk kan redden. Diefje Bek (Brenton Thwaites) en liefje Zaya (Courtney Eaton) raken per ongeluk verstrikt in de goddelijke strijd om het Egyptische Rijk op aarde, in de hemel en in de hel.

De liefde tussen deze twee stervelingen blijkt onontbeerlijk voor het welslagen van de goden. Een liefde, helaas, met de passie van het niveau Anakin-Padmé. De menselijke hoofdpersonen in deze film zijn zo bloedeloos dat de vraag rijst of ze niet á la minute zijn toegevoegd om een jonger publiek te trekken. Maar er rijzen wel meer vragen tijdens GODS OF EGYPT.

Regisseur Alex Proyas (THE CROW, DARK CITY, I ROBOT) heeft in zijn jeugd wellicht CLASH OF THE TITANS (Desmond Davis, 1981) gezien en gedacht: “Later, als ik groot ben, dan maak ik mijn eigen cultklassieker over mythische wezens uit de oudheid. Dan zoek ik die fijne grens op tussen belachelijk en vermakelijk, gooi er wat sentiment in en mijn eigen onsterfelijkheid is gegarandeerd.” Vervolgens voegde hij er monsters aan toe, en nog wat monsters, een handvol aantrekkelijke dames en heren, en smeedde hij de avonturen aan elkaar met laffe one-liners. Of misschien wilde hij slechts een ode brengen aan het land waar hij is geboren. We weten het niet. Wat we wel weten, is dat het resultaat meer CLASH OF THE TITANS versie 2010 is dan versie 1981.

De film biedt een aaneenschakeling van luidruchtige CGI-kitsch, waarin iedereen upperclass Engels spreekt, ook het Australische straatschoffie met de slechte pruik (Thwaites). Iedereen, behalve de Schotse Seth (Butler). Die is als enige in zijn element, want laten we wel zijn: geef Gerard Butler een jurk en een groen scherm en hij brult de hele boel bij elkaar (300, BEOWULF & GRENDEL, ATILLA). GODS OF EGYPT is even voorspelbaar als de beelden hysterisch zijn. Met uitzondering wellicht van het optreden van Geoffrey Rush als de zonnegod Ra, die iedere nacht de demon Apophis moet bevechten. Die scènes hadden we echt niet zien aankomen.

Distributie Independent. Release NL 24 februari, BE: 30 maart. Copyright Karina Meerman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 24 februari 2016.

© Karina Meerman
24 februari 2016
 • Titel
  Gods of Egypt
 • Lengte
  127 minuten
 • Regie
  Alex Proyas
 • Scenario
  Matt Sazama, Burk Sharpless
 • Cast
  Brenton Thwaites, Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Australia, China, Hong Kong
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.