RECENSIE

Garden of Sinners(2007)

KARA NO KYŌKAI is hier beter bekend onder de subtitel GARDEN OF SINNERS. Nou, zondaars zat in deze anime-filmserie: moord en doodslag, afgehakte ledematen, verkrachting en kannibalisme. Volop narigheid in de donkere steegjes van Japan.

GARDEN OF SINNERS is een zevendelige anime-filmserie, die in België en Nederland worden uitgebracht door Kaze en De Filmfreak. In SN#89 bespraken we de eerste twee delen. Het laatste deel is sinds deze week te koop. De serie is gebaseerd op de gelijknamige romans van Nasu Kinoko en Takeuchi Takashi; het duo dat later studio Type-Moon zou oprichten en bekend staat om zijn intrigerende, mysterieuze en filosofische verhalen. Misschien wel iets te mysterieus, want wie na de eerste film niets van het verhaal begrijpt valt weinig kwalijk te nemen.

De altijd in kimono gehulde Ryougi Shiki heeft een speciale gave: haar ogen zien, zowel op objecten als op levend wezens, ‘lijnen’ die ‘fouten’ in de creatie aangeven. Deze fouten kunnen benut worden om alles te doden of vernietigen. Haar klasgenoot, en tevens aanbidder, Kokutou Mikiya is een normale jongen die werkt voor magiër Aozaki Touko, die een soort paranormaal detectivebureau runt. Wanneer er een serie bloederige moorden plaatsvindt, waarbij de ledematen van alle slachtoffers zijn afgehakt, wordt Ryougi als verdachte aangewezen. Aan Kokutou de taak zijn geliefde uit de nesten te werken.

En dat is nog maar het begin. Kokutou en Ryougi komen in een hoop andere gruwelijke zaken terecht. Het verhaal leidt de kijker met grote omwegen langs gruwelijkheden uit het echte leven, gepresenteerd door geesten, magiërs en andere bovennatuurlijke figuren. Ryougi’s eerder genoemde gave en een geest die mensen dwingt tot zelfmoord, behoren tot de voorbeelden. Net als de magiërs die bij mensen ‘origines’ doen ontwaken (daaronder worden zaken als leegte, jaloezie en consumptie verstaan), met de meest gruwelijke gevolgen. Zo begint iemand, het handelen volledig beperkt tot ‘consumptie’, alles op te eten – voornamelijk mensen.

GARDEN OF SINNERS is tot aan de nok volgepropt met duistere filosofie, symbolisme en puzzels – het liefst over moord en de dood. Door de complexiteit van het verhaal, de stortvloed aan filosofie én de niet-chronologische vertelwijze eisen de films gedurende de volle negen uur de volledige aandacht van de kijker. En dat is een zware opgave.

Voor de minder geconcentreerde kijker biedt GARDEN OF SINNERS prachtige animatie. Studio Ufotable schept bij elke scène de perfecte achtergrond. De grimmige steegjes tussen de torenhoge wolkenkrabbers bieden constante naargeestigheid. Ook is het opmerkelijk dat, hoewel GARDEN OF SINNERS nauwelijks actie bevat, de zeldzame vechtscènes ongelooflijk mooi en vloeiend geanimeerd zijn. Tevens is de orkestrale muziek van Yuki Kajiura het noemen waard. Deze vormt een mooi geheel met de animatie, waardoor de locaties een levensecht gevoel krijgen.

GARDEN OF SINNERS neemt geen standpunt in. De serie presenteert gruwelijke en soms zelfs ziekmakende beelden van mensen die omgeploegd worden of zijn en genoeg filosofische gedachten om wikipedia uit schaamte seppuku te laten plegen, maar gaat er zelf nooit verder op in. Nergens wordt uitgelegd wat de personages in vredesnaam bedoelen met al hun symbolische gewauwel, en sommige plotelementen blijven duister. GARDEN OF SINNERS probeert de kijker een eigen betekenis aan het leven en de dood te geven, maar probeert ook iets te hard een mysterieus imago te behouden. Al met al een zware, af en toe frustrerende zit, maar toch een zeer bevredigende serie die je graag wilt uitkijken. Al is het maar vanwege die prachtige animatie of om uit te vinden waarom Ryougi nooit haar kimono uitdoet.

Di: Kaze/De Filmfreak (Serie compleet op dvd vanaf 24 januari 2012). Copyright Titus Jansen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 27 januari 2012.

© Titus Jansen
27 januari 2012
 • Titel
  The Garden of Sinners: Overlooking View
 • Lengte
  49 minuten
 • Regie
  Ei Aoki
 • Scenario
  Kinoko Nasu, Masaki Hiramatsu
 • Cast
  Maaya Sakamoto, Ken'ichi Suzumura, Takako Honda
 • Taal
  Japanese
 • Land
  Japan
 • Trailer
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.