RECENSIE
VHS

The Forsaken(2001)

Sinds Tobe Hooper’s THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE (1974) en een reeks van sequels en ripoffs weten we één ding heel zeker: hoe dunbevolkter de streek, hoe achterlijker en agressiever de krachten, die ons daar naar het leven staan, en hoe meer we worden teruggeworpen op ons allerprimitiefste zelf (de sportman zegt ‘heel diep gaan’) om het vege lijf te redden.

Was de confrontatie met moordzuchtige, aan inteelt en imbeciliteit bezwijkende boerenkinkels en kannibalistisch aangelegde psycho- en sociopaten alarmerend genoeg, een film als NEAR DARK (1987) introduceerde de hillbilly bloodsucker en dat maakte de weg vrij voor vampiristische bloedfestijnen als FROM DUSK TILL DAWN (1996) en sequels.

THE FORSAKEN (op video uitgebracht als DESERT VAMPIRES) is een op de MTV-generatie gerichte bijdrage in de NEAR DARK-categorie: filmstudent Sean (Smith) verdient wat bij door fraai gerestaureerde auto’s naar cliënten in den lande te rijden. Ditmaal betreft het een schitterende BMW, die van Los Angeles naar Miami moet worden gebracht. Onderweg neemt hij lifter Nick (Fehr) mee, die zich ontpopt als een ervaren vampierjager op het spoor van een viertal vampiers (Schaech, Oruche, e.a.). Deze ontmoeting stort Sean in een panisch en bloederig avontuur dat de fantasie, die hij in zijn filmscripts aan de dag pleegt te leggen, verre overtreft. Intussen probeert hij vertwijfeld de BMW krasvrij te houden.

Dat THE FORSAKEN zich hoofdzakelijk richt tot een jong, TV-geindoctrineerd publiek met een aandachtsspanne van 10 seconden of minder moet de kijker, die iets méér verwacht, terstond bezuren. De film gooit z’n doelpubliek wat oncontroleerbare informatie rond de vampier-mythe voor de voeten en verwacht (niet ten onrechte misschien) dat de jeugdige kijker met zulke mumbo-jumbo genoegen neemt. Rest ons een volledig zelf-verklarende rolprent, d.w.z. een film waarin de dingen slechts gebeuren – dat is alles. Zoals wel vaker in op de tienermarkt mikkend werk, reageert de jonge cast in dolle, gillende paniek op de diverse incidenten, om ogenblikken later sereen tot de orde van de dag over te gaan met zulk een abruptheid dat men zich keer op keer afvraagt waar toch alle commotie vandaan kwam. Ook min of meer logische reacties hebben deze momenten van paniek niet tot gevolg. Even later doet een volgend incident de emotionele vlam weer in de pan slaan. Ook deze intense mood swings zijn symptomatisch voor de verhevigde belevingswereld van de tiener en worden door hem/haar misschien als begrijpelijk ervaren, terwijl de wat oudere kijker ’t allemaal met gelaten gemoed aanziet.

Geheel in overeenstemming met de ééndimensionaliteit van dit project is de cast afkomstig uit de wereld van jeugd-gerichte Amerikaanse TV-series: Kerr Smith uit Dawson’s Creek, Brendan Fehr uit Roswell, enz.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #54, voorjaar 2002.

© Erique J. Rebel
1 maart 2002
 • Titel
  The Forsaken
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  J.S. Cardone
 • Scenario
  J.S. Cardone
 • Cast
  Kerr Smith, Brendan Fehr, Izabella Miko
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.