RECENSIE
Bioscoop

Forgotten Silver(1995)

Peter Jackson blijft verrassen. Tussen HEAVENLY CREATURES en THE FRIGHTENERS door maakte hij deze authentiek ogende, maar van A tot Z gefingeerde documentaire over de Nieuwzeelandse filmpionier Colin McKenzie.

Jackson zelf krijgt aan het begin van de film zogenaamd bij toeval een aantal oude documenten en films van deze McKenzie in handen, waaruit blijkt dat de geschiedschrijving van de cinematografie enkele fundamentele addenda en corrigenda behoeft.

Zo blijkt dat McKenzie rond 1900 zijn eigen filmmateriaal wist te vervaardigen uit rauwe eieren en dat hij zowel de eerste kleurenfilm als de eerste geluidsfilm aller tijden maakte. Voorts wordt het bestaan ontdekt van McKenzies epische, nimmer voltooide en verloren gewaande verfilming van het bijbelse verhaal van Salomé. Deze Cecil B. de Mille-achtige monsterproductie kostte McKenzie niet alleen al zijn geld (zeer vermakelijk zijn de beelden waaruit blijkt dat hij tenslotte zelfs Stalin als co-financier wist te strikken), maar zelfs het leven van zijn vrouw annex hoofdrolspeelster. Aan de hand van de oude documenten weten Jackson en consorten de monumentale sets en het ongemonteerde filmmateriaal ergens diep in de Nieuwzeelandse jungle te traceren. Na restauratie en montage vindt, onder auspiciën van de New Zealand Film Commission, alsnog de verlate première plaats van deze ‘grootste filmhistorische ontdekking van de laatste vijftig jaar’.

Het is moeilijk te geloven dat FORGOTTEN SILVER totaal verzonnen is. Tal van bekende filmpersoonlijkheden – onder wie de Nieuwzeelandse acteur Sam Neill, filmproducent Harvey Weinstein, filmhistoricus Leonard Maltin en natuurlijk Peter Jackson zelf – steken met overtuigend enthousiasme de loftrompet over de vergeten filmpionier, en de ‘historische’ foto’s en filmbeelden ogen zó overtuigend, dat je als kijker al snel gaat geloven in het bestaan van Colin McKenzie.

FORGOTTEN SILVER is een geniale en briljant uitgevoerde grap, waarmee Jackson zijn reputatie van eigenzinnig en onvoorspelbaar filmmaker andermaal bevestigt. Ondanks de ongebruikelijke lengte van 50 minuten krijgt FORGOTTEN SILVER van distributeur R.C.V. een Nederlands bioscooproulement.

Copyright Jan Doense. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #29, april/mei 1997.

© Jan Doense
1 april 1997
 • Titel
  Forgotten Silver
 • Lengte
  53 minuten
 • Regie
  Costa Botes, Peter Jackson
 • Scenario
  Peter Jackson, Costa Botes
 • Cast
  Peter Jackson, Jeffrey Thomas, Costa Botes
 • Taal
  English, Cantonese
 • Land
  New Zealand
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.