RECENSIE
DVD

Fascination(1979)

Het Engelse glossy genretijdschrift The Dark Side presenteert zich met deze ‘sexy vampire double feature’ overtuigend op de dvd-markt. Ondanks het feit dat alles op een enkele schijf is geperst, is de beeldkwaliteit prima. Dat komt mooi uit, want deze twee films behoren tot het allerbeste werk van Jean Rollin.

REQUIEM POUR UN VAMPIRE gaat gierend uit de startblokken: een wilde auto-achtervolging door het platteland eindigt met de dood van een der achtervolgden, waarna de medepassagiers, Rollin’s weerkerende meisjespaar, de vlucht voortzetten. Waarvoor wordt gevlucht en waarheen de tocht voert is onduidelijk. De meisjes rennen door verlaten velden, heuvels en kerkhoven. Er wordt geen woord gesproken. Uiteindelijk worden ze gevangen door de laatste vampier, een aristocraat die gebukt gaat onder de teloorgang van zijn decadente imperium. Om zijn ras in stand te houden heeft hij bijzondere plannen met het tweetal.

Rollin strooit kwistig met onvergetelijke beelden, zoals de inwijding van het meisjespaar. Een nachtelijk pianoconcert op een kerkhof begeleidt de ceremonie, terwijl de camera tergend langzaam voorbij grafzerken en treurwilgen glijdt. De sfeer is decadent, tragisch en qua kleur weet maïtre Jean hier en daar verbluffend uit te pakken. Het enige minpunt is een gratuite foltersessie met enkele naakte dames en een zwerm vleermuizen. Dat deze dvd-versie vanwege de Engelse censuur daarin enigszins is gekuist mag dan ook geen onoverkomelijk bezwaar heten.

FASCINATION speelt zich af aan het begin van de 20ste eeuw in een groot kasteel, waar een rondtrekkende gangster een gevaarlijke driehoeksverhouding aangaat met twee vrouwelijke vampiers (Brigitte Lahaie en Franka Mai). Een situatie die uiteraard is gedoemd in een tragedie te eindigen. Mai en Lahaie vormen het meest fotogenieke koppel uit Rollin’s oeuvre en alleen al hun afwisselend dreigende en erotische optreden maakt de film om van te watertanden. Georges Fromentin schoot de prachtige beelden, met als hoogtepunt Lahaie’s optreden in een zwarte cape, terwijl ze vervaarlijk met een zeis zwaait. De fraaie soundtrack – met zingende zaag – is van Rollin’s huiscomponist Philippe D’Aram.

Menige distributeur zou een voorbeeld kunnen nemen aan de hoeveelheid interessante extra’s op deze schijf. De voor Channel 4 geproduceerde ‘Eurotika’-documentaire over Rollin’s oeuvre is van de bovenste plank en een perfecte inleiding voor de leek, en de twee interviews met Rollin en Lahaie zijn lang en de moeite waard. Voor de Britse regenjasbrigade is nog een pikante fotoreeks van Lahaie tijdens haar pornocarrière toegevoegd. Al met al wordt er hier zo’n anderhalf uur aan extra materiaal geboden! Nu nog zo’n zelfde soort dubbel-dvd van LAROSE DE FER en LES DEMONIAQUES en de Rollin-fans kunnen in gejuich uitbarsten.

 EXTRA’S *****

Copyright Mike Lebbing. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende.  Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #56, najaar 2002.

© Mike Lebbing
1 oktober 2002
 • Titel
  Fascination
 • Lengte
  80 minuten
 • Regie
  Jean Rollin
 • Scenario
  Jean Rollin
 • Cast
  Franca Maï, Brigitte Lahaie, Jean-Marie Lemaire
 • Taal
  French
 • Land
  France
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.