RECENSIE

Evil Aliens(2005)

In EVIL ALIENS reist riooljournaliste Michelle Fox (een niet onaantrekkelijke Emily Booth) met haar crew af naar Scalleum, een  dorpje in Wales dat tijdens een overstroming afgesloten raakt van de buitenwereld. Daar zal ze voor haar tv-programma Weird World een reportage schieten over een boerendochter die niet alleen beweert ontvoerd, maar ook bevrucht te zijn door buitenaardse wezens.

De presentatrice is sceptisch, maar al snel blijkt Scalleum inderdaad het epicentrum te vormen van een buitenaardse invasie. Aan Fox en haar crew de taak om de titelhelden met alle mogelijke middelen te bestrijden.

Dat ‘met alle mogelijke middelen’ mag je overigens vrij letterlijk nemen, want de intergalactische strijd ontaardt in een onuitputtelijke orgie van bloed, pus, sperma, stront en kots. Daarbij wordt elk genrecliché op gruwelijke wijze uitvergroot: gemutileerd vee, medisch onverantwoorde experimenten en de meest expliciete ‘anal probe’ die ooit in een sciencefictionfilm is vastgelegd. Daarnaast wordt de genrefan getrakteerd op trashy toevoegingen als blondines in netkousen met shotguns, aliens die worden achtervolgd door maaimachines, schuimbekkende boeren met kettingzagen en een UFO-expert die zijn maagdelijkheid verliest aan een buitenaardse Dominatrix. Maar eerlijk is eerlijk, de slachtpartijen zijn zo talrijk dat de genoemde hoogtepunten slechts het topje van de ijsberg vormen. 

De inspiratiebronnen van dit splatterfestijn liggen voor de hand. Verwijzingen naar films als THE EVIL DEAD, PHANTASM en XTRO volgen elkaar in rap tempo op, maar het zijn vooral de vroege films van Peter Jackson die regisseur Jake West hebben geïnspireerd. De talloze slachtpartijen mogen dan extreem sadistisch en expliciet zijn, onder de bloedrode oppervlakte schuilt altijd een vette knipoog.

Daarbij helpt het dat de acteurs zich prima lijkt te vermaken wanneer ze voor de zoveelste keer van top tot teen bedekt worden in kleverig kunstbloed. Iets dat overigens wordt bevestigd in de amusante interviews met de makers die als extra aan de dvd zijn toegevoegd. En hoewel het design van de buitenaardse wezens wat amateuristisch overkomt, geldt dat zeer zeker niet voor de rest van de special effects. Zowel de digitale als de prothetische effecten zijn voor een film met een budget van nog geen twee miljoen euro van een bijzonder hoog niveau. Jammer dat de afdeling special effects maar zo summier in beeld komt bij de extra’s, maar dat mag de pret eigenlijk niet drukken. EVIL ALIENS biedt ‘splatstick’ in de traditie van zijn grote voorbeelden en doet dit zo vakkundig dat deze film met een beetje geluk kan uitgroeien tot de BAD TASTE van dit decennium.    

Extra’s **1/2. Copyright Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oor-spronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #72, winter 2006.

© Eric van der Woude
1 november 2006
 • Titel
  Evil Aliens
 • Lengte
  93 minuten
 • Regie
  Jake West
 • Scenario
  Jake West
 • Cast
  Emily Booth, Jamie Honeybourne, Samuel Butler
 • Taal
  English, Welsh
 • Land
  United Kingdom
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.