RECENSIE
VHS

Encrypt(2003)

Wanneer uw lokale kabelmaatschappij overweegt Sci Fi Channel door te geven, aarzel dan niet en schrijf een vlammende protestbrief. Deze Amerikaanse kabelzender produceert namelijk aan de lopende band tv-films waar Ed Wood zich nog voor zou schamen.

Distributeur Universal Pictures ziet echter wel brood in titels als WEBS, BUGS en ENCRYPT, en dus is het helaas niet uitgesloten dat u in de videotheek geconfronteerd wordt met een heuse Rappaport-productie. ENCRYPT speelt zich af in een postapocalyptische wereld waar mensen elkaar afmaken om voedsel, munitie en brandstof. Een zekere Mr. Reich leeft ondanks alle ellende in luxe en is bereid zijn rijkdom te delen met ex-majoor Garth. Hiervoor moet deze wel even een paar kunstobjecten stelen uit een zwaarbeveiligd landgoed.

Garth gaat akkoord en met een team van vermeende specialisten reist hij af naar het doelwit. Daar ziet het team zich geconfronteerd met een appetijtelijke beveiligingscomputer in de gedaante van actrice Vivian Wu, die de indringers sterk afraadt om hun missie voort te zetten. Al snel ontvouwt zich een vermoeiende CUBE-rip-off waar de tweedimensionale karakters het dodelijke beveiligingssysteem te slim af moeten zijn. In een ‘briljante’ vondst blijken priemgetallen een belangrijke sleutel tot het succes.

Zoals dat gaat bij tv-films van Sci Fi Channel vallen de makers niet te betrappen op originele ideeën, aansprekende karakters, geslaagde special effects, noch op enig gevoel voor spanningsopbouw. Saillant detail: Op een forum van het IMDB doet scenarist Taylor afstand van het uiteindelijke product. Geïnteresseerden kunnen hem mailen en krijgen dan de scriptversie thuisgestuurd zoals die, in de woorden van Taylor, ‘in a perfect world’ was gerealiseerd. Zijn betoog eindigt met de woorden ‘The world is not perfect.’ Amen.

Copyright 2004 Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #62, voorjaar 2004.

© Eric van der Woude
1 april 2004
 • Titel
  Encrypt
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Oscar L. Costo
 • Scenario
  Richard Taylor, Robinson Young
 • Cast
  Grant Show, Vivian Wu, Steve Bacic
 • Taal
  English
 • Land
  Canada, United States
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.