RECENSIE
VHS

Duplicates(1992)

In Sandburg, New York, staat het Sandburg Medical Research Center, waar Dr. Nelson Congemi (McCarthy) en Dr. Lila Randolph (Tyson), het oog strak gericht op een toekomstige Nobelprijs, een bedenkelijk research-programma leiden.

Zij slaan het geheugen van terminale patiënten op in de computer, schonen deze bestanden van sociaal ongewenste en eventuele criminele gedragstendensen en implanteren de nieuwe milieuvriendelijke geheugens in patiënten met levenskansen. Dat overkomt Elaine Boxletter (Greist), die na een ongeval als Elaine Stratton uit narcose ontwaakt en, gekweld door restherinneringen aan een geheel ander bestaan, op onderzoek uitgaat.

Deze weliswaar serieuze maar volmaakt spanningsloze thriller doet de kijker wellicht in nostalgie omzien naar zogenaamde red scare movies uit de jaren vijftig: die verrukkelijke hysterische werkjes uit de periode van de Koude Oorlog, waarin geheugen- en identiteitsverlies als metafoor werden opgevoerd voor het oprukkende, grauwe communisme dat de individualistische, geopinieerde Amerikaan en zijn Maatschappij van de Vrije Onderneming (lees: Meningsuiting) heette te bedreigen. Hoe ongegrond en nodeloos paranoide de premisse van die films ook was, geheugenverlies stónd in elk geval ergens voor en het probleem met DUPLICATES is dat de issue zonder enige betekenis blijft.

De ontdekking dat de yuppiëske boven-middenklasser Elaine Stratton ooit door het leven ging als de yuppiëske boven-middenklasser Elaine Boxletter, legt dramatisch bitter weinig gewicht in de schaal voor de kijker. In de dolgedraaide welvaarts- en wegwerpmilieus van DUPLICATES is voor morele verontwaardiging bovendien geen plaats. Kim Greist is niettemin sterk op dreef als de van haar identiteit beroofde Elaine, die niet rust voor zij Kevin McCarthy’s vileine machinaties aan de kaak heeft gesteld – dezelfde Kevin McCarthy, overigens, die aan het slot van de oorspronkelijke INVASION OF THE BODY SNATCHERS (the red scare movie to end all red scare movies) de snelweg op strompelde en ongeinteresseerde automobilisten toeriep: ‘They’re here! They’re after us all! You’re next! You’re next!!’ en daarmee een onvergetelijk, klassiek moment op zijn naam schreef. Iets van vergelijkbare thematische resonantie heeft DUPLICATES niet in huis.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #6, april 1993.

© Erique J. Rebel
1 april 1993
 • Titel
  Duplicates
 • Lengte
  87 minuten
 • Regie
  Sandor Stern
 • Scenario
  Sandor Stern, Andrew Neiderman
 • Cast
  Gregory Harrison, Kim Greist, Cicely Tyson
 • Taal
  English
 • Land
  United States
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.