DUNGEONS & DRAGONS is een puree van fantasyclichés die op alle niveaus opportunisme en onkunde uitstraalt.
DUNGEONS & DRAGONS is gebaseerd op een spelletje dat weliswaar in een marginale subcultuur gespeeld wordt, maar waarvan de naam zich heeft genesteld in het collectieve onderbewustzijn. En niet alleen omdat hij zo lekker allitereert. In de jaren ’80 doken berichten op over pubers die onder invloed van het ‘role playing game’ psychotisch waren geworden. Sensationele broodje aap-verhalen leveren het soort publiciteit dat voor geen geld te koop is en trekken daardoor ook de aandacht van schrandere zakenjongens. Zoals Courtney Solomon. Hij kocht op zijn twintigste de film-, media- en merchandisingrechten van D&D, zoals het spel door kenners genoemd wordt, en deed er vervolgens tien jaar over om de film gefinancierd te krijgen.
Je zou denken dat iemand die zo lang loopt te zeulen met plannen voor een film iets bijzonders in gedachten heeft, maar Solomon had slechts de naam van een spelletje. Het scenario was duidelijk de sluitpost van de hele onderneming. Te elfder ure nam Solomon pen en papier ter hand en riep: ‘Okay, wat hebben we nodig? Een boze tovenaar, een goede tovenaar, een jonge keizerin en een stel vagebonden die het keizerrijk redden. En draken natuurlijk, maar daar kunnen we in post-production wel een digitaal blik van opentrekken.’
Zo werd een spel waarbij de verbeelding centraal staat op een volstrekt fantasieloze manier tot film bewerkt. DUNGEONS & DRAGONS is een puree van fantasyclichés die op alle niveaus opportunisme en onkunde uitstraalt. De aankleding en schreeuwerige make-up (de schurken lopen rond met blauwe lippenstift!) doen pijn aan de ogen, de goedkope en bovendien slecht afgewerkte CGI-effecten lijken wel uit een computerspelletje en het acteerwerk is om te huilen zo slecht. De beroerde ‘komiek’ Marlon Wayans (SCARY MOVIE) en een hysterische Jeremy Irons spannen daarbij de kroon. Er zou om gelachen kunnen worden als het eindresultaat niet gewoon strontvervelend was.
Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #50, april/juni 2001.