RECENSIE

Dream House(2011)

Een droomhuis; geroutineerde horrorliefhebbers weten dat je zo’n titel met het nodige wantrouwen tegemoet moet treden. Had Jim Sheridan dat ook maar gedaan, want DREAM HOUSE bleek allesbehalve zijn droomproject.

Verschillende media berichtten al over de conflicten op de set tussen Sheridan (MY LEFT FOOT, IN THE NAME OF THE FATHER) en producent James G. Robinson van Morgan Creek. Met name Sheridans voorliefde voor improvisatie schijnt op problemen te zijn gestuit. Sheridan had geen zeggenschap over de uiteindelijke montage en was naar het schijnt zo ongelukkig met het resultaat, dat hij van de titelrol gehaald wilde worden. Morgen Creek wilde echter geen ‘Alan Smithee’. Het geschil leek op een rechtszaak uit te lopen, maar werd op het laatste moment binnenskamers opgelost. Ook Daniel Craig en Rachel Weisz waren ontevreden en werkten niet mee aan de promotie van DREAM HOUSE.

Met die kennis in het achterhoofd is het natuurlijk een sardonisch genot om het officiële persmateriaal te lezen. De achtergrondinformatie die distributeurs de media ter beschikking stellen, munt natuurlijk nooit uit in kritische distantie, maar in dit geval klinken de pr-praatjes wel erg grappig. De mooiste quote komt van Robinson: ‘With so many thrillers, it becomes painfully obvious early on what the twist is (…). What sets DREAM HOUSE apart is that it explores the mystery as it happens from one person’s perspective.’

Dat citaat zal Robinson nog lang achtervolgen, want DREAM HOUSE is zo ontstellend doorzichtig dat vanaf de eerste minuten duidelijk is wat de twist zal zijn. Voor wie wil raden: Will Atenton (Daniel Craig) betrekt, met vrouw Libby (Rachel Weisz) en twee dochters, een pittoresk huisje in Fairfield County. Alle gezellige huiselijkheid en de versgevallen sneeuw kunnen echter niet verbergen dat hier een gruwelijke moord heeft plaatsgevonden. Een zekere Peter Ward bracht in een vlaag van verstandsverbijstering zijn vrouw en twee dochters om. En laat diezelfde Peter Ward nou nét uit de inrichting ontslagen te zijn. Vreemd ook, de manier waarop vrouw, kinderen en buurvrouw Ann (Naomi Watts) reageren op alles wat Will Atenton zegt…

Niet geraden? Bekijk dan de trailer hieronder. Die verraadt letterlijk alles. Het punt dat de trailer op minuut 1.20 bereikt, kost Sheridan ongeveer de halve film.Daarna zakt het verhaal helemaal in, om te eindigen in sentimentaliteit. Wat de trailer dan nog wel aardig weet te camoufleren is hoezeer de film gespeend is van iedere spanning en hoe zeldzaam krampachtig Craig, Weisz en Watts staan te acteren. Met een budget van 55 miljoen, een gerenommeerd regisseur en drie grote ‘namen’ is DREAM HOUSE een droomkandidaat voor de titel Zeperd van het Jaar.

Di: eOne (B: 5 oktober, NL: 3 november). Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op4 november 2011.

4 november 2011
 • Titel
  Dream House
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Jim Sheridan
 • Scenario
  David Loucka
 • Cast
  Daniel Craig, Rachel Weisz, Naomi Watts
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Canada
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.