RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Cooties(2014)

De markt voor zombie-gerelateerde fictie is enorm verzadigd. Regisseurs Jonathan Milott en Cary Murnion doen hard hun best om COOTIES een originele draai te geven, maar slagen daar maar half in.

COOTIES volgt Clint (Elijah Wood, THE LORD OF THE RINGS, MANIAC), een pretentieuze wannabe-schrijver die tijdelijk les geeft op zijn oude school. Op zijn eerste dag gaat meteen alles fout: een meisje eet een geïnfecteerde kipnugget en verandert in een zombie. Dat kind bijt een ander kind en voilá, you’ve got yourself a zombie Apocalypse. Het is aan de docenten om zich een weg te banen door de meute kannibalistische kinderen en uit de school te ontsnappen.

Elijah Wood en Leigh Whannell (SAW, INSIDIOUS) zijn bekend van andere genrefilms, maar de overige acteurs kennen we vooral van komedies. Rainn Wilson (The Office, JUNO), Alison Pill (SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD), Jack McBrayer (30 Rock) en Nasim Pedrad (Saturday Night Live) maken het team overlevende docenten compleet. De casting zegt genoeg: COOTIES is meer een komedie dan een harde zombiefilm.

Clint is het ‘normaalst’ van het stel en daarom is er met hem het makkelijkst te identificeren. Hij zit in een liefdesdriehoek met Wilson en Lucy (Pill), maar blijft helaas een beetje een muurbloempje. Rainn Wilsons arrogante, jaloerse en agressieve coach Wade eist alle  aandacht op. Tekenend is de scène waarin Wade iedereen een muziekinstrument geeft om als wapen te gebruiken. Wade hanteert de viool; Clint krijgt een tamboerijn toebedeeld. En zo is Elijah Wood dus bijna letterlijk veroordeeld tot een bijrol, terwijl Wilson de eerste viool mag spelen. Je zou bijna vergeten dat Wood erin zit. Net zoals je al snel vergeet dat McBrayer en Pedrad ook deel uitmaken van de cast.

COOTIES is grappig en af en toe gory.  Zo trekken de kinderen het hoofd van de school uit elkaar en analyseert Doug (Whannell) de zwarte, slijmerige hersenen van een zombiekind. Maar er zijn maar weinig van dat soort situaties. COOTIES is simpelweg niet gory en verrassend genoeg.  “Do you remember how in that movie COMMANDO, and every other eighties action film, there was this suiting up montage?,” vraagt Wade halverwege de film. “Well this is that scene.” Erg origineel zijn dat soort filmreferentie inmiddels ook niet meer – TEAM AMERICA: WORLD POLICE (Trey Parker, 2004) deed het eerder en beter.

COOTIES werd onder andere geproduceerd door Spectrevision, het productiebedrijfje van Elijah Wood. In het interview dat ondergetekende met hem had, binnenkort te lezen in Schokkend Nieuws #117, zegt hij: ‘Met Spectrevision wil ik graag genrefilms kunnen maken die anders zijn dan wat we al hebben gezien.’ In het geval van COOTIES is dat maar een beetje gelukt: de film valt in de categorie ‘leuk voor ’n keer’.

Di: Universal Pictures. Op dvd en blu-ray vanaf 14 oktober 2015. Copyright: Carlijn Kruidhof. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 november 2015.

© Carlijn Kruidhof
5 november 2015
 • Titel
  Cooties
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Jonathan Milott, Cary Murnion
 • Scenario
  Leigh Whannell, Ian Brennan, Josh C. Waller
 • Cast
  Elijah Wood, Rainn Wilson, Alison Pill
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.