RECENSIE
DVD

Coffin Baby(2013)

Het valt niet mee om oud te worden in Hollywood. Ligt de uiterste houdbaarheidsdatum voor actrices rond de veertig, acteurs hebben na hun vijftigste hun beste tijd wel gehad. Daarna is de keuze: bijrollen, televisie of Horror Hell. Zo zien we de ooit voor een Oscar genomineerde Bruce Dern in het misbaksel COFFIN BABY.

COFFIN BABY is het vervolg op Tobe Hooper’s TOOLBOX MURDERS (2004), wat weer een remake was van de beruchte video nasty THE TOOLBOX MURDERS (Dennis Donnelly, 1978).

THE TOOLBOX MURDERS is een redelijk effectieve slasher over een huisbaas die na de dood van zijn (misschien iets té) geliefde dochter alle vrouwen vermoordt die hij als zondig ziet. Elk van hen vermoordt hij op een andere manier, maar wel steeds met een voorwerp uit zijn gereedschapskist.

Hooper’s TOOLBOX MURDERS is de betere film, dankzij fraai filmwerk, een sfeervol decor en goed acteerwerk van horrorsterren Angela Bettis en Sheri Moon Zombie. Behalve de titel, gereedschapskist en het appartementencomplex hebben de twee films niets met elkaar te maken. In THE TOOLBOX MURDERS wordt verteld dat de moordenaar een griezel is die als ongeboren baby met zijn overleden moeder werd begraven en zich uit haar en de kist wist te wurmen. Deze zwaar mismaakte ‘coffin baby’ voelt zich alleen op zijn gemak tussen lijken, heel veel lijken… Was de huisbaas in THE TOOLBOX MURDERS nog wel klein te krijgen, Coffin Baby lijkt net als zijn illustere voorgangers Michael Myers en Jason Voorhees onoverwinnelijk.

TOOLBOX MURDERS leed al aan een rommelig en overvol scenario, maar aan COFFIN BABY is werkelijk geen touw vast te knopen. Als je alle onzin wegsnijdt hou je het volgende over: in Hollywood vermoordt kannibaal Coffin Baby in korte tijd tientallen mensen, meestal in zijn martelkamer. Onder de doden is een meisje, wier zus hij later ontvoert. Langzamerhand wordt duidelijk dat hij een reden had om de zussen onder handen te nemen. Wel weer vreemd dat hij voor de vele andere moorden geen enkel motief lijkt te hebben.

Bijna alles is verkeerd aan deze film: bombastische muziek, lachwekkende dialogen, irritant camerawerk, middelmatig acteerwerk, vals sentiment, ga zo maar door.

Een halve ster geef ik voor de special effects, want de moorden zien er zonder meer spectaculair uit. De regisseur heeft echter duidelijk nog nooit gehoord van ‘less is more’. De ene misselijkmakende martelscène volgt op de andere.

De andere halve ster is voor Bruce Dern, die gewoon niet slecht kán spelen. Hij staat met zijn naam pontificaal op het dvd-omslag, maar komt pas na ruim een uur in beeld. Zijn speeltijd is nog geen tien minuten. Blijkbaar is hij toegetreden tot de garde van oudere broodacteurs (Mel Ferrer in EATEN ALIVE (Tobe Hooper, 1977), Joseph Cotten in LADY FRANKENSTEIN (Mel Welles, 1971)) die hun centjes voornamelijk nog verdienden in dit soort B- en C-films.

Zullen we Coffin Baby ooit terugzien? Ik denk het niet. Hij mist het charisma van Michael en Jason. COFFIN BABY 7: THE BABY RETURNS zal ons waarschijnlijk bespaard blijven.

Distributie: Entertainment One. Release: 24 april 2013. Copyright: Remco Scheenjes Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 3 mei 2013.

© Remco Scheenjes
3 mei 2013
 • Titel
  Toolbox Murders 2
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Dean Jones
 • Scenario
  Josh Edwards, Dean Jones
 • Cast
  Bruce Dern, Brian Krause, Clifton Powell
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.