RECENSIE
DVD

The Changeling(1980)

Ze zijn een zeldzaamheid, spookhuisfilms die het zonder kermiseffecten kunnen stellen. Maar THE CHANGELING (1980) is precies dat en daarbij zo’n voortreffelijke film, dat het een raadsel is waarom hij niet dezelfde status geniet als pakweg THE HAUNTING van Robert Wise of zelfs maar POLTERGEIST.

Op het audiocommentaar vertelt de van oorsprong Hongaarse regisseur Peter Medak dat het zijn bedoeling was een spookhuisfilm te maken zoals Hitchcock die gemaakt zou hebben als die zich ooit aan dit type horrorfilm had gewaagd. Suspense is dan ook het sleutelwoord in dit (volgens Medak op feiten gebaseerde) spookverhaal over een musicus (George C. Scott) die na het tragische verlies van zijn vrouw en kind een oud landhuis betrekt, waar een geest rondwaart. Koude rillingen volgen, maar ook een goed mysterie en een bevredigende afwikkeling.

Het audiocommentaar van Medak bevat naast een gedegen verslag van de totstandkoming van de film enkele wetenswaardigheden, zoals het feit dat Medak niemand minder dan Donald Cammell opvolgde als regisseur. In zijn huidige, klassieke vorm is THE CHANGELING waarschijnlijk iets heel anders dan de film die de oorspronkelijke regisseur, bekend van cult-curiosa als PERFORMANCE en WHITE OF THE EYE, voor ogen moet hebben gehad.

Extra’s ***1/2

Copyright 2003 Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #58, voorjaar 2003.

© Roel Haanen
12 maart 2003
 • Titel
  The Changeling
 • Lengte
  107 minuten
 • Regie
  Peter Medak
 • Scenario
  Russell Hunter, William Gray, Diana Maddox
 • Cast
  George C. Scott, Trish Van Devere, Melvyn Douglas
 • Taal
  English
 • Land
  Canada
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.