RECENSIE
Bioscoop

Avengers: Age of Ultron(2015)

In AVENGERS: AGE OF ULTRON blijkt dat goede intenties gruwelijke gevolgen kunnen hebben en dat bad guys soms ook een goed hart kunnen hebben. Maar gaat het hart van onze fanboy Michael Minneboo bij dit tweede deel ook sneller kloppen?

Mijn fanboyhartje gaat nog steeds sneller kloppen als ik terugdenk aan de eerste AVENGERS Whedon-film (2012): schrijver en regisseur Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer) was er voor het eerst in geslaagd dit beroemde superheldenteam uit de Marvel comics op een meeslepende wijze naar het witte doek te vertalen. Het leuke aan een team als de Avengers is dat de ego’s van de teamleden nogal met elkaar botsen. De superhelden liggen bijna net zo vaak met elkaar overhoop als met de megalomane snoodaards die ze bestrijden.

Ondertussen zijn we een paar jaar en enkele solofilms van Captain America, Thor en Iron Man verder en is Marvel ook niet meer van de treurbuis weg te denken met de series Agents of S.H.I.E.L.D., Agent Carter en de pas gelanceerde Daredevil op Netflix. Verplicht kijkvoer, want net als in de stripreeksen staan de films niet op zichzelf. Ze vormen ieder een aflevering in een groot verhaal. Wie alle verwijzingen in AVENGERS: AGE OF ULTRON wil begrijpen kan maar beter zijn huiswerk hebben gedaan. En wie niet van superhelden houdt, kan maar beter onder een grote dikke steen kruipen. Voorlopig zijn we nog niet van ze af. Gelukkig.

Aan het spectaculaire begin van AVENGERS: AGE OF ULTRON vallen de Avengers de schuilplaats aan van misdaadorganisatie Hydra en functioneert het team als een geoliede machine. De eensgezindheid brokkelt echter snel af zodra Stark (Robert Downey Jr.) en Bruce Banner (Mark Ruffalo), zonder met de rest van het team te overleggen, een artificieel intelligent wezen creëren dat de aarde moet beschermen tegen een invasie van buitenaardse wezens. De robot Ultron keert zich echter al snel tegen de Avengers en bedreigt de mensheid met de ondergang. Het is aan de Avengers om te voorkomen dat Ultron ons laatste uur inluidt. Gezien het thema had de film niet misstaan op de laatste editie van Imagine.

Net als zijn voorganger heeft AVENGERS: AGE OF ULTRON een enorme vaart en moet je bij sommige gebeurtenissen niet te veel nadenken: de creatie van Ultron geschiedt voordat je twee keer met je ogen kunt knipperen en hoe het precies in elkaar steekt, ach, wat maakt het uit? Magische wetenschap is part of the fun in de strips van Marvel en wie wil geloven dat een dosis gammastralen wetenschapper Bruce Banner in de enorme groene kolos genaamd Hulk kan doen veranderen, zal soortgelijke ontwikkelingen ook in dit nieuwe avontuur voor zoete koek slikken.
 
In een interview met SFX Magazine bekende Whedon dat het een enorme nachtmerrie was om alle leden in de cast ruimte te geven. Behalve de personages die we kennen uit de eerdere Marvel-films en nieuwkomer Ultron (met de stem van James Spader), introduceert AVENGERS: AGE OF ULTRON Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) en de robot Vision (Paul Bettany). Naar verluidt heeft Whedon flink moeten snijden om de film terug te brengen tot een acceptabele speelduur van tweeëneenhalf uur. Om de bomvolle plot, waarin kleine persoonlijke momenten worden afgewisseld met grote spektakelstukken, tot een coherent geheel te smeden, gebruikt Whedon running gags en gevatte oneliners. Daarmee slaagt hij er wederom in een zeer onderhoudend verhaal te vertellen waarin iedere Avenger de kans krijgt een moment te stralen. Een verrassende rol is daarbij weggelegd voor het sociale leven van Hawkeye (Jeremy Renner). Ook tussen Black Widow (Scarlett Johansson) en Banner lijkt iets moois te bloeien. Fijn dat Hawkeye en Widow wat worden uitgediept. Wat ondergetekende betreft zijn beide rijp voor een soloavontuur.

De actiescènes zijn door de vele gebeurtenissen soms wat chaotisch en de 3D-techniek maakt het kijken er niet makkelijker op, dus het is maar goed dat Whedon de handelingen soms in slow-motion laat zien. Dit is tevens een mooie ode aan het bronmateriaal van de film, want de poses die de vechtersbazen aannemen hebben ze duidelijk van de strippagina’s afgekeken. In geest en uitvoering is AVENGERS: AGE OF ULTRON dus wederom een fijne en vermakelijke Marvel-verfilming.

Di: Disney, BE en NL 22 april 2015. Copyright Michael Minneboo. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd 22 april 2015.

© Michael Minneboo
22 april 2015
 • Titel
  Avengers: Age of Ultron
 • Lengte
  141 minuten
 • Regie
  Joss Whedon
 • Scenario
  Joss Whedon, Stan Lee, Jack Kirby
 • Cast
  Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo
 • Taal
  English, Korean
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.