RECENSIE
Bioscoop

O Apóstolo(2012)

Op weg naar Santiago de Compostela stuit een misdadige pelgrim op een eeuwenoude Spaanse griezellegende. Sfeervolle stop-motion animatie met de reeds in 2009 voorgoed gestorven stem van Paul Naschy: kan het nóg mooier en spookachtiger?

O APÓSTOLO is het verhaal van de dief Ramon die uit de gevangenis ontsnapt en op zoek gaat naar een verborgen juwelenschat langs de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Hij belandt in het dorpje Xanaz, waar alleen maar griezelige grijsaards wonen. De één lijkt op de beroemde acteur Max Schreck uit NOSFERATU: EINE SYMPHONIE DES GRAUENS, de ander doet nogal denken aan het monster van Frankenstein, en allemaal doen ze heel vriendelijk… té vriendelijk. “Drink! Drink! Drink toch! Vindt u onze wijn niet lekker?”

O APÓSTOLO zakt halverwege een beetje in, maar je moet deze film toch vooral gaan zien voor de prachtig stop-motion animatie. Regisseur Fernando Cortizo maakte eerder korte filmpjes als LEO (2007), over een buikspreker met een geamputeerd been die tegen het einde van zijn carrière steeds jaloerser wordt op zijn pop, en EL CUIDADOR DE GATOS (2009). Hij werkt op dit moment aan een nieuw horrorsprookje getiteld THE DREAM PRINCE, dat ons zal meevoeren in de griezelige wereld van het circus. Tenminste, dat hoopt ondergetekende, want de Spaanse release van O APÓSTOLO had in 2012 zoveel voeten in de aarde dat de film zijn wereldwijde moment of opportunity aan zich voorbij liet gaan en de festivalvertoningen meestal uitbleven. Gelukkig brengt distributeur Arti Film de film alsnog in negen Nederlandse theaters uit.

De poppen, vaak sterk gelijkend op de Spaanse stemacteurs, zijn het werk van de Nederlandse studio Pedri Animation, die Schokkend Nieuws eerder deze week bezocht. De karikaturale grijsaards, de akelige zwarte kat en de decors zorgen voor bakken vol sfeer: kaarslicht, krakende woningen, oude kerken en begraafplaatsen. Xanaz is een dorp waaruit geen ontsnappen mogelijk is en dat omgeven wordt door mist en expressief, verwrongen doornig struikgewas.

In de heksachtige bonenstaak Dorina herkennen we Geraldine Chaplin. Ooit, in 1965, was zij nog genomineerd voor een Golden Globe als best newcomer in DOCTOR ZHIVAGO; op haar oude dag speelt ze vaak griezelige oude dames. Bijvoorbeeld in EL ORFANATO (2007), THE WOLFMAN (2010), THE MONK (2011), de remake WAX (2014) én in het krankzinnige THE FORBIDDEN ROOM van Guy Maddin.

De stem van de geestige aartsbisschop, die liever goed eet en slaapt dan katholieke processies leidt, is voor de kenners van de betere slechte Spaanse horrorfilm onmiddellijk herkenbaar als die van Paul Naschy. Jocinto Monlina Alvarez, zijn echte naam,  was in 2005 de ontvanger van de Career Achievement Award van het Amsterdam Fantastic Film Festival. Hij was in zijn eentje verantwoordelijk voor het Spaanse subgenre van de weerwolffilm. LA MARCA DEL HOMBRE LOBO uit 1968 en LA NOCHE DE VALPURGIS zijn z’n bekendste films, maar hij maakte er officieel twaalf rond het weerwolfpersonage Waldemar Daninsky.

Cortino bewees Naschy eer door hem in de film op te nemen. De acteur overleed in 2009, O APÓSTOLO verscheen pas vier jaar later. Ergens, tussen hemel en hel knikt Waldemar Daninsky alsnog goedkeurend. Muy bien…

Distributeur: Arti Film, NL 23 april 2015. Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd 24 april 2015.

22 april 2015
 • Titel
  The Apostle
 • Lengte
  84 minuten
 • Regie
  Fernando Cortizo
 • Scenario
  Fernando Cortizo
 • Cast
  Carlos Blanco, Xosé Manuel Olveira 'Pico', Paul Naschy
 • Taal
  Spanish, Galician
 • Land
  Spain
 • Trailer
Meer AnimationMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.