Nieuws
28 december 2023

Tabee 2023, deel 2

Schokkend Nieuws zegt tabee tegen 2023 met onze favoriete films van het jaar!

Stakingen in Hollywood, de ogenschijnlijke ondergang van Marvel en het ongekende succes van Barbenheimer maakten 2023 in elk geval een verrassend filmjaar. Wat waren de hoogtepunten van onze critici?

Ard Vijn

1. INU-OH (Masaaki Yuasa)
Ik ben fan van regisseur Masaaki Yuasa. Het was lang wachten tot zijn nieuwste in Nederland te zien was (corona verknalde de internationale verspreiding van de film) maar het was de moeite waard. Een audiovisueel spektakel van jewelste.

2. SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE (Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson)
Als oudere comicliefhebber die opgegroeid is met Peter Parker had ik geen binding met Miles Morales, dus ik werd verbaasd door de eerste SPIDER-VERSE-film een paar jaar geleden, waar ik van genoot. Kon dat trucje wel herhaald worden? Jazeker, de tweede was nog beter, dus kom op met die derde! 

3. THE BOY AND THE HERON (Hayao Miyazaki)
Nog even en dit hele lijstje bestaat uit alleen maar animatie. Maar Hayao Miyazaki laat zich nu eenmaal niet ontkennen, en de oude meester is zijn vak gelukkig nog niet verleerd.

4. GODZILLA MINUS ONE (Takashi Yamazaki)
Op de valreep kregen we deze knaller uit Japan over ons heen: de spannendste en meest serieuze Godzilla-film in vijftig jaar. ‘You are not prepared for how good this is!’ waarschuwden Amerikaanse collega’s me, en ze hadden gelijk.

5. DUNGEONS & DRAGONS: HONOR AMONG THIEVES (John Francis Daley, Jonathan Goldstein)
Een goede mix van grappen, grollen en klassieke fantasy. Niks mis mee, en Hugh Grant is hilarisch op dreef.

Jelle Havermans

1. FALCON LAKE (Charlotte Le Bon)
Een spookachtig coming-of-age-verhaal dat werd overschaduwd door de release van AFTERSUN. Een tedere maar beklemmende film met adembenemende cinematografie en een ontknoping die me eeuwig bij zal blijven.

2.  THE BANSHEES OF INISHERIN (Martin McDonagh)
Een Iers spookverhaal? Een drama over een rotte vriendschap? Een allegorie voor de Ierse burgeroorlog? Hoe je THE BANSHEES OF INISHERIN ook leest, het is een meesterwerk met ontelbaar veel lagen.

3.  SICK OF MYSELF / SYK PIKE (Kristoffer Borgli)
Een maatschappijkritisch portret van een generatie die alles (maar dan ook echt alles) doet voor aandacht. Een zenuwslopende komedie met bodyhorrorelementen.

4. WHEN EVIL LURKS / CUANDO ACECHA LA MALDAD (Demián Rugna)
Meedogenloze Argentijnse horrorfilm over een dorpje dat door een demon geteisterd wordt. De inspiratiebronnen uit de Amerikaanse filmgeschiedenis zijn duidelijk zichtbaar, maar toch voelt WHEN EVIL LURKS volstrekt origineel.

5. TIN & TINA (Rubin Stein)
Door Netflix in de markt gezet als generiek jumpscare-festijn. In werkelijkheid een doordachte karakterstudie van een moeder in het snel veranderde Spanje van de jaren tachtig.

Yfke van Berckelaer

1. BARBIE (Greta Gerwig)
Wat een heerlijke knalroze glitterexplosie met een absolute glansrol voor Ryan Gosling. Deze film één keer kijken is nowhere near Kenough!

2. DE UFO’S VAN SOESTERBERG (Bram Roza)
Eindelijk heeft Nederland zijn eigen ufo-docu, en wat voor eentje! Bizar knap gemaakte documentaire van onze eigen Bram Roza die een van Nederlands grootse ufo-zaken op zeer respectvolle wijze in beeld brengt.

3. WHEN EVIL LURKS / CUANDO ACECHA LA MALDAD (Demián Rugna)
Holy shit, deze film! Geen achtergrond, nee, je valt er meteen in. Waar ik precies in ben gevallen weet ik niet, maar het was héél donker.

4. DREAM SCENARIO (Kristoffer Borgli)
Borlgi volgt zijn meesterlijke SICK OF MYSELF op met DREAM SCENARIO, wederom een film die op zeer originele en verfrissende wijze alle kanten opgaat zonder ooit uit de bocht te vliegen.

5. TALK TO ME (Danny Philippou, Michael Philippou)
Nog een film die je bij de hand pakt en meeneemt naar de diepste krochten van de hel zonder dat je weet hoe je er ooit nog uit gaat komen.

Eervolle vermelding:

REBEL (Adil El Arbi, Bilall Fallah)
Een genredoorbrekende film die zich niet laat omschrijven en die je gewoon móét zien! Dit jaar in de VS uitgekomen, maar vorig jaar al in Europa, anders was die in de lijst terecht gekomen, want absoluut een van de beste films van de afgelopen jaren.

Roel Haanen

1. PEARL (Ti West)
2. THE KILLER (David Fincher)
3. THE LAST OF US (Neil Druckmann, Craig Mazin)
4. GODZILLA MINUS ONE (Takashi Yamazaki)
5. COCAINE BEAR (Elizabeth Banks)

Net buiten de boot: KNOCK AT THE CABIN, A HAUNTING IN VENICE, BODIES, FOUNDATION S2, TALK TO ME, INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY, M3GAN, WHEN EVIL LURKS

Erik van ’t Holt

1. GODZILLA MINUS ONE (Takashi Yamazaki)
2. STAR TREK: PICARD S3 (Kirsten Beyer, Michael Chabon, Avika Goldsman, Alex Kurtzman)
3. KNOCK AT THE CABIN (M. Night Shyamalan)
4. THE CREATOR (Gareth Edwards)
5. COCAINE BEAR (Elizabeth Banks)

Thierry Verhoeven

1. GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 3 (James Gunn)
2. TALK TO ME (Danny Philippou, Michael Philippou)
3. SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE (Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson)
4. DUNGEONS & DRAGONS: HONOR AMONG THIEVES (John Francis Daley, Jonathan Goldstein)
5. THE BOY AND THE HERON (Hayao Miyazaki)
© Schokkend Nieuws
28 december 2023

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!